Pe un satelit al planetei Jupiter ar putea exista forme de viață
Publicat de Cosmin Meca, 20 aprilie 2022, 15:31
Europa, al patrulea satelit ca mărime al gigantului gazos Jupiter, este principalul candidat pentru viață din sistemul nostru solar. Corpul ceresc este acoperit însă de un strat de gheață cu o adâncime de kilometri, ceea ce face ca prelevare de probe să fie foarte dificilă.
Oamenii de știință au fost foarte surprinși când au observat că formațiunile care străbat una dintre lunile lui Jupiter se aseamană cu stratul de gheață din Groenlanda, care a fost analizat în amănunt de cercetători.
Crestele duble de pe Europa ating aproape 1000 de metri, fiind separate de văi de aproximativ 800 de metri lățime, momentan neexistând o explicație general acceptată a modului în care s-au format.
Riley Culberg, autorul principal al studiului, a declarat că în Groenlanda, formațiunile se format în locurile în care apa din lacurile de suprafață și din cursurile de apă se scurge frecvent în apropierea suprafeței și reîngheață. Acesta a adăguat că buzunare similare de apă de mică adâncime s-ar putea forma pe Europa din cauză că apa din oceanul subteran ar fi forțată să urce în învelișul de gheață prin fracturi.
Învelișul Europei nu este un bloc inert, ci mai degrabă un mediu supus unei varietăți de procese geologice și hidrologice, care poate găzdui viața.
Sursă text: eurekalert.org