PERCHEZITII IN DROBETA TURNU SEVERIN – 12 suspecti in frauda informatica si spalare de bani
Publicat de Cosmin Meca, 16 iulie 2015, 16:06 / actualizat: 16 iulie 2015, 17:18
Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate au efectuat un număr de 16 percheziții domiciliare pe raza municipiului București şi judeţelor Timișoara, Iași, Craiova, Drobeta Turnu Severin, Oradea şi Făgăraș în cadrul unei acţiuni privind săvârşirea de către mai multe persoane a unor infracţiuni din domeniul criminalităţii informatice.
În cauză s-a dispus începerea urmăriri penale împotriva a unui număr de 12 suspecţi pentru săvârşirea infracţiunilor de: constituirea unui grup infracţional organizat, alterarea integrităţii datelor informatice, operaţiuni ilegale cu dispozitive şi programe informatice, acces ilegal la un sistem informatic, fals informatic, fraudă informatică, efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos şi spălare de bani.
Există suspiciunea că folosindu-se de informațiile deţinute, suspecţii ar fi inițiat și executat atacuri informatice împotriva unor servere care găzduiau diverse site-uri pe internet, precum și atacuri de tip phishing împotriva clienților unor platforme financiare online.
Cu privire la un suspect din dosar s-a acţionat în cadrul unei echipe comune de anchetă (J.I.T.) cu autorităţile judiciare din Marea Britanie, Finlanda şi Slovenia constituită cu sprijinul EUROJUST şi EUROPOL.
Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală au dispus reţinerea pentru o perioadă de 24 de ore a inculpaţilor S. G. şi R. R. I. şi măsura controlului judiciar a inculpaţilor A.I.I. şi I.A.A. pentru săvârşirea infracţiunilor de fals informatic, operaţiuni ilegale cu dispozitive şi programe informatice, efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos, acces ilegal la un sistem informatic, constituirea unui grup infracţional organizat. În cauză, există suspiciunea rezonabilă că în perioada 2013-2014, inculpatul R. R. I., în baza aceleaşi rezoluţii infacţionale, s-a implicat alături de alţi suspecţi cercetaţi în prezenta cauză, în lansarea mai multor atacuri de tip „phishing” împotriva utilizatorilor legitimi ai unei platforme/serviciu on-line de plăţi, şi totodată împotriva clienţilor unei bănci situate pe teritoriul Germaniei, în scopul obţinerii de date confidenţiale aferente conturilor personale, date susceptibil a fi utilizate ulterior în cadrul altor activităţi infracţionale cu specific informatic.