Pericolul pe care îl ascunde utilizarea excesivă a smartphone-ului. Avertismentul psihologilor cu privire la acest comportament
Publicat de Cosmin Meca, 28 mai 2018, 10:51
Un nou studiu al cercetătorilor britanici de la Universitatea Lancaster şi Universitatea Lincoln arată că deşi oamenii subestimează timpul petrecut pe smartphone, comportamentul lor este remarcabil de consecvent şi „extrem de repetitiv”.
Acest studiu este unul dintre puţinele care examinează utilizarea smartphone-ului bazat pe ce fac oamenii şi nu pe ceea ce ţin minte, scrie Science Daily.
Studiile de până acum nu au ajuns la o concluzie dacă utilizatorii sunt „dependenţi” de smartphone din cauza faptului că specialiştii nu s-au putut baza pe estimările oamenilor, altfel spus, elementul subiectiv a făcut ca rezultatele de până acum să fie inexacte. De obicei, oamenii au impresia că stau mai puţin pe telefon decât se întâmplă în realitate.
Cercetătorii au analizat utilizarea smartphone-ului pe o perioadă de 13 zile, folosind o simplă aplicaţie de mobil care marca începutul şi sfârşitul utilizării dispozitivului. Pe baza acestor date, au putut calcula numărul total de ore şi numărul de verificări ale telefonului în fiecare zi. O verificare a fost definită că orice utilizare a telefonului mai scurtă de 15 secunde.
Cercetătorii au mai descoperit şi că dacă îţi verifici telefonul de 80 de ori pe zi, este o mare posibilitate să repeţi acest comportament în următoarea zi. „Verificările multiple pot indica o utilizare inconştientă a telefonului mobil, care devine o obişnuinţă”, relatează Tom Wilcockson, unul dintre autorii studiului de la Universitatea Lancaster.
sursa: descopera.ro