Perseidele ating intensitatea maximă: Unde și când să le observi pentru cea mai bună experiență
Publicat de Alin Cirtina, 11 august 2024, 10:21
Perseidele, cunoscute și ca „ploaia de stele căzătoare”, vor atinge intensitatea maximă în seara de 12 august, între orele 16:00 și 19:00. Deși momentul maxim al activității acestui fenomen natural spectaculos va fi în timpul zilei, specialiștii de la Observatorul Astronomic „Vasile Urseanu” din București recomandă observarea Perseidelor în nopțile de dinainte și de după acest interval. Astfel, cele mai potrivite momente pentru a urmări meteoriții sunt nopțile de duminică spre luni și luni spre marți, de la miezul nopții până la răsărit.
Pentru a te bucura de o vizibilitate optimă, experții sugerează să te deplasezi în zone rurale sau montane, departe de luminile artificiale ale orașelor, unde se pot observa chiar până la 100 de perseide pe oră. În orașele mari, lumina puternică face dificilă observarea meteoriților.
Un pic de istorie
Perseidele au fost observate pentru prima dată în detaliu în 1839 de Eduard Heis, care a numărat 160 de meteori pe oră. Calculul orbitei acestui curent de meteori a fost realizat de Giovanni Schiparelli între 1864 și 1866, care a descoperit legătura fenomenului cu orbita cometei Swift-Tuttle. Numele „Perseide” a fost dat tot de Schiparelli, inspirat de constelația Perseus, din care par să provină acești meteori.
În concluzie, dacă vrei să te bucuri de unul dintre cele mai impresionante fenomene astronomice ale verii, asigură-te că găsești un loc întunecat și cu cer senin pentru a putea vedea cât mai multe „stele căzătoare”.
sursă text: Radio Vacanța
sursă foto: astro-urseanu.ro