Personalitatea zilei: Alexa Visarion!
Publicat de Cosmin Meca, 11 septembrie 2015, 11:05
Alexa Visarion (n. 11 septembrie 1947, orașul Botoșani) este un regizor și scenarist român de teatru și film.
În 2014 i-a fost acordat titlul Doctor Honoris Causa al Universității Naționale de Arta Teatrală și Cinematografică „I.L.Caragiale”, București. Până în prezent a pus în scenă peste 100 de spectacole și a realizat ca scenarist și regizor 7 filme artistice de lung metraj. În 1983 primește primul Fulbright Grant, program de Cercetare și studiu în domeniul teatrului în SUA și își desfășoară activitatea în universitățile din California, Dallas și Milwaukee. Intre1985-1986 este invitat ca Visiting Artist & Professor la The University of Texas în Dallas. În perioada 1986-1988 îi este acordată o nouă bursă Fulbright și susține cursuri în domeniul filmului la universități din Los Angeles, New York și Boston.
Premii și distincții
2008 – Premiul Aristizza Romanescu al Academiei Române – acordat pentruîntreaga creație teatrală și cinematografică.
2005 – Premiul Uniter de Regie pentru întreaga activitate.
2005 – Premiul Uniter pentru regia serialului radiofonic „Un duel în ziua nunții” dupa A.P. Cehov.
1994 – Premiul pentru cel mai bun spectacol, pentru cea mai bună interpretare feminină – Carmen Galin, pentru cea mai bună interpretare masculină – Claudiu Bleonț și pentru regia spectacolului Steaua fără nume de M. Sebastian, în cadrul Festivalului Național de Comedie.
1988 – Premiul revistei Teatrul pentru cea mai bună regie, pentru cea mai bună scenografie—Emilia Jivanov, cea mai bună interpretare feminină – Larisa Stase Mureșan în Mașa, acordat spectacolului Trei surori de Cehov, Teatrul Național Timișoara.
1983 – Premiul ACIN pentru originalitatea muzicii, Aurel Stroe, Năpasta.
1982 – Premiul ACIN pentru cea mai bună interpretare masculină, Mircea Albulescu, Înghițitorul de săbii.
Președintele României Ion Iliescu i-a conferit lui Alexa Visarion la 29 noiembrie 2002 Ordinul național Serviciul Credincios în grad de Cavaler, „pentru crearea și transmiterea cu talent și dăruire a unor opere literare semnificative pentru civilizația românească și universală”.
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.