Personalitatea zilei: Simion Mehedinți!
Publicat de Cosmin Meca, 19 octombrie 2016, 07:02
Simion Mehedinți (n. 19 octombrie 1868, Soveja – d. 14 decembrie 1962, București) a fost un academician, geograf și geopolitician român. Spirit filozofic, format la școala lui Titu Maiorescu, a desfășurat o vastă activitate culturală ca educator al maselor și cu deosebire al tineretului, prin scrierile și numeroasele sale conferințe ținute în fața studențimii române din centrele universitare ale țării. Simion Mehedinți a fost un adept al ideilor naționaliste și legionare.
Și-a făcut studiile la București, apoi în Franța și Germania. A fost profesor la Universitatea din București, la prima catedră de geografie din România. Academician – a fost membru titular al Academiei Române din anul 1915. A fost director al revistei Convorbiri literare.
S-a preocupat de stabilirea obiectului și conținutului geografiei, de precizarea locului ei în sistemul științelor, de determinarea legilor și categoriilor geografice și a metodelor de cercetare în geografie și geopolitică.
A elaborat un sistem propriu de gândire geografică, concretizat în lucrarea sa fundamentală Terra – introducere în geografia ca știință (2 vol., 1931). Între 1940 și 1944 a colaborat cu revista Geopolitică și geoistorie.
Numit la 17 mai 1900 profesor la Facultatea de Litere din București, la prima catedră de geografie înființată în România, Simion Mehedinți a format în această calitate generațiile de mari geografi ai țării în frunte cu George Vâlsan, Constantin Brătescu,Vintilă Mihăilescu, Mihail D. David și alții.
A colaborat la numeroase ziare și reviste (mai ales Convorbiri literare pe care a condus-o mulți ani): „Cuvântul Studențesc”, „Duminica poporului”, „Lamura”, precum și la cele de specialitate, cu multe studii de geografie, metodologie geografică și mai ales antropogeografie: „Analele Academiei Române”, „Buletinul Societății Române de Geografie”, „Analele Dobrogei”, „Natura”, „Anuarul de Geografie și Antropogeografie”, „Volkermagasin” (Germania) și multe altele.
Sursa: ro.wikipedia.org
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.