Pita de Pecica – al doisprezecelea produs românesc recunoscut și înregistrat la nivel european
Publicat de Puiu Vulea, 27 iunie 2023, 18:52
În Jurnalul Oficial al Uniunii Europene a fost publicat lunii, 26 iunie 2023, Regulamentul de punere în aplicare (UE) 1221/2023 al Comisiei din 19 iunie 2023 de înregistrare a unei denumiri în Registrul indicațiilor geografice protejate (IGP), „Pită de Pecica – IGP”, informează Ministerul Agriculturii.
„Pită de Pecica – IGP” este un produs de brutărie copt și copt congelat obținut din aluat dospit și copt în cuptoare. Este preparată din făină de grâu, drojdie proaspătă, apă și sare iodată, are formă neregulată, ușor alungită, cu o crestătură puternic vizibilă, iar coaja are o suprafață rugoasă, semilucioasă, ușor crocantă de culoare brună. Miezul este legat structural de coajă, cu consistență bine afânată, pe toată suprafața secțiunii, fără aglomerări de făină, elastic, cu pori uniformi de culoare alb-gălbui, iar gustul este dulce-sărat (dulce dat de glucidele din gluten și sărat dat de conținutul de sare), și are greutatea de 4 kg, 2 kg, 1 kg sau 0,5 kg.
Toate etapele de fabricare a produsului „Pită de Pecica – IGP” se desfășoară în unitatea administrativ teritorială Pecica, județul Arad.
Indicația geografică protejată (IGP) evidențiază legătura dintre regiunea geografică specifică și denumirea produsului, în cazul în care o anumită calitate, reputație sau altă caracteristică poate fi atribuită în mod esențial originii sale geografice. Pentru a beneficia de această etichetă de calitate, cel puțin una dintre etapele de producție, prelucrare sau preparare trebuie să aibă loc în regiune.