Plamanul verde al Craiovei
Publicat de Cosmin Meca, 25 mai 2015, 15:15
Parcul Romanescu, cunoscut de -a lungul timpului şi sub numele de Parcul Bibescu, Parcul Independenţei sau Parcul Poporului, este pe locul unde, la mijlocul secolului al XIX-lea, se aflau moşia şi grădina familiei Bibescu.
Construcţia parcului a început în anul 1897 şi a fost inaugurat în 1903 în prezenţa Regelui Carol. Edouard Redont a dus proiectul viitorului Parc Romanescu la Expoziţia Internaţională de la Paris (1900), iar proiectul a fost premiat cu Medalia de Aur.
Parcul a fost realizat în stil romantic, o sinteză a arhitecturii şi picturii peisagere.
Se regăsesc fragmente din tablourile impresioniştilor francezi din secolele XVII-XIX, cât şi ale pictorilor olandezi.
De-a lungul timpului au fost executate numeroase lucrări care au sporit frumuseţea parcului. Între anii 1954-1956 s-a construit portalul existent azi la intrarea principală, s-a realizat împrejmuirea cu gard cu stâlpi şi soclu de beton şi plasă de sârmă, a fost reconstruit şi mărit debarcaderul.
În anul 1964 a fost modernizat iluminatul public şi a fost construită o seră de 1050 m.p., prestigioşi creatori români contribuind cu numeroase lucrări de artă plastică la frumuseţea acestui loc.
Parcul „Nicolae Romanescu”, cel mai mare parc natural din estul Europei, ca întindere se află pe locul doi în România, aproximativ 90 de ha, după Herăstrău, zonele verzi, aleile şi zonele împădurite, conferindu-i statutul de cea mai mare zonă verde urbană din România. Acum parcul se afla in reabilitare si se preconizeaza terminarea lucrarilor pana la sfarsitul acestui an.
Amănunte în reportajul realizat de Liliana Ursu Hinoveanu
Foto Liliana Ursu Hinoveanu
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.