Plăți directe pentru agricultori
Publicat de Cosmin Meca, 24 martie 2015, 13:15 / actualizat: 29 ianuarie 2021, 20:26
În cadrul Conferinței „Perspectivele de finanțare a agriculturii României”, secretarul de stat în MADR, George Turtoi, a declarat că până în anul 2020, fermierii români vor beneficia de următoarele tipuri de plăți directe:
Plata unică pe suprafață – SAPS, va fi în continuare acordată pentru fiecare hectar în parte, din anul 2020, aceasta urmând să fie făcută la nivel de fermă. Până în anul 2020 autoritățile trebuie să finalizeze Cadastrul Agricol.
Ajutorul Național Tranzitoriu (ANT) fiind important pentru fermierii români, agricultorii și crescătorii de animale vor continua să primească sume și de la bugetul de stat, urmând ca valoarea acestora să scadă până în 2020, pe măsura ce va crește nivelul SAPS.
Plata redistributivă, a fost introdusă în noul exercițiu financiar ca un stimul pentru asociere, pentru comasarea terenurilor. Astfel, fermierii care exploatează până la 5 hectare vor primi câte 5 euro pentru fiecare hectar, în timp ce agricultorii care lucrează între 5 și 30 de hectare, vor primi câte 45 euro/hectar.
Plata pentru tinerii fermieri este un sprijin complementar Măsurii pentru instalarea tinerilor fermieri din PNDR. Astfel, se introduce posibilitatea ca tinerii până în 40 de ani, care au suprafeţe nu mai mari de 60 de hectare, să primească pentru o perioadă de 5 ani, 2015-2020, o plată suplimentară cu 25% mai mare faţă de cei care au vârsta de peste peste 40 de ani.
Plata simplificată pentru micii fermieri se adresează fermierilor care primesc, cumulat, pe toate schemele de plată, până la 1.250 de euro. Aceștia nu va mai trebui să se supună condițiilor din pachetul de înverzire, nici celorlalte obligativități, precum cele legate de fermierul activ sau controalele APIA. Un mic fermier care activează un an în aceast mod, poate sa-și cedeze exploatația pentru comasare, primind 120% din subvenția pe care ar fi primit-o dacă ar fi continuat exploatarea acelei suprafețe.
Sprijinul cuplat de producție a fost activat pentru toate sectoarele agricole aflate în regres în ultimii ani, ducând la pierderi de producție, cantitativ și calitativ. Vor fi acordate plăți pentru anumite culturi și pentru anumite ramuri din zootehnie. Sprijinul este condiționat de randamentul producției, în plus, pe partea de zootehnie, toate animalele trebuie să fie înregistrate în registrul raselor și să aibă o proveniență genetică de calitate. Totodată se vor face plăți doar pentru acele suprafețe și efective de animale care se află între anumite praguri de dimensiune economică, aceleași ca în PNDR.
Greening – plata pentru practicile agricole benefice pentru mediu, a fost introdusă pentru a îmbina producția în agricultură cu protecția mediului. Fermierii care dețin între 10 și 30 de hectare va trebui, obligatoriu, să înființeze o cultură diversificată de două culturi, iar cei care exploatează peste 30 hectare, o cultură diversificată de 3 culturi. Concomitent, cei care dețin peste 15 hectare va trebui să asigure o suprafață de cel puțin 5% cu zone de interes ecologic: arboret, margini de sanțuri sau culturi proteice (mazare, soia, etc.) pentru îndeplinirea acestei condiții având la dispoziție o perioadă de 2 ani. Din 2018, cei care nu respectă aceste cerințe, nu vor mai fi eligibili pentru sprijinul agricol pe suprafață.