Poeți gorjeni la TRADEM (reportaj ilustrat)
Publicat de Liviu Goga, 24 septembrie 2016, 11:37
Ieri, în salonul medieval al Casei de Cultură Traian Demetrescu din Craiova a avut loc o întâlnire a fanilor craioveni ai poeziei cu poetul Adrian Frățilă în cadrul unei ediții Imagotexte.
Acesta n-a venit la Craiova cu mâna goală: l-a adus și pe scriitorul Spiridon Popescu!
Prezentare a fost făcută de Petrișor Militaru, din partea organizatorilor întâlnirii, și de colega noastră Liliana Hinoveanu:
Despre calitatea poemelor, dar și despre vocea numită de cineva din sală „de o sensibilitate virilă” vă puteți face singuri o idee:
Au urmat pozele de grup:
Și plecarea, cu cățel și purcel, la o cafea și o discuție care s-a întins până târziu, în noapte. La reușita acestei ultime părți a programului au contribuit serios glumele lui Spiridon Popescu.
Pentru necunoscători, iată cine e Adrian Frățilă:
S-a născut la 6 martie 1950, în satul Pocruia, comuna Tismana, judeţul Gorj. Din anul 1954 locuieşte în Târgu Jiu. A debutat în ziarul „Gazeta Gorjului”, în 1970, şi a început să frecventeze cenaclul literar „Columna”, condus de profesorul şi scriitorul Titu Rădoi. În 1971, poetul Cezar Baltag l-a prezentat în revista „Luceafărul”, care i-a găzduit versuri în anii ce au urmat. A debutat editorial în 1978 cu volumul de versuri „Echinocţiul de fiecare zi“. Au urmat cărţile: „Vânător înzăpezit“, poezii, 1983; „Carte pentru învăţat alfabetul minunat“, versuri pentru copii,1986; „La arat văzduhul“, poezii, 1996; „Şmecherici“, poezii pentru copii, 1996; „Restanţier la primul meu mileniu”, poezii, 2011; „La arat văzduhul” (ediţia a doua, revizuită şi adăugită), poezii, 2013; „Scrisoare generaţiei următoare”, poezii, 2013; „Dodikai”, poezii (ediţie antologică, revizuită), 2016. Este prezent în volume colective, în cărţi de critică literară şi dicţionare, iar versuri din cărţile sale pentru copii au fost selectate în manuale şi culegeri cu exerciţii de gramatică.
A fost distins cu Premiul pentru poezie acordat de revista „Luceafărul” (1977); Premiul „Marin Sorescu” – acordat de Uniunea Scriitorilor din România, Filiala Craiova, pentru volumul de versuri „Restanţier la primul meu mileniu” (2011); Premiul special – pentru cartea „La arat văzduhul” –, în cadrul „Atelierului naţional de poezie «Serile la Brădiceni»” (2013); Marele Premiu „Adrian Păunescu” pentru poezie, la prima ediţie a Festivalului internaţional „Adrian Păunescu” (2013); Diploma de Merit Cultural – pentru volumul de versuri „Scrisoare generaţiei următoare” –, oferită de „Asociaţia cultural-umanitară şi ştiinţifică «Provincia Corvina»” şi revista „Noua ProVincia Corvina” (2014).
Este membru al Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Craiova, din 1997.
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.