Postul: avantaje, dar si riscuri pentru sanatate
Publicat de Cosmin Meca, 28 aprilie 2016, 07:30
Oamenii au diferite motive pentru a posti temporar, de exemplu pentru a slabi, deoarece cred ca este bine pentru sanatate sau pentru ca le recomanda religia pe care o practica. Postul are multe avantaje, dar nu este lipsit de riscuri.
Cercetari efectuate pe animale si pe oameni arata ca un consum mai mic de calorii (cu 30%-40% mai putin decat aportul energetic normal) scade riscul bolilor asociate cu imbatranirea (cum ar fi dementa), precum si, probabil, pe cel de cancer, crescand in acelasi timp speranta de viata. Este unul dintre avantajele semnalate ale postului.
Apoi, un post periodic ar scadea nivelul glucozei in sange: sensibilitatea corpului la insulina s-ar imbunatati, iar omul ar avea nevoie de mai putina insulina, lucru care ar duce la scaderea riscului de obezitate si de diabet.
Un post de cateva zile ar putea provoca o scadere a trigliceridelor si a colesterolului din sange, avand prin urmare un efect benefic asupra bolilor cardiovasculare.
Si postul pentru a da jos kilogramele este destul de des intalnit. Un regim hipocaloric (in cadrul caruia se consuma doar inlocuitori alimentari speciali un anumit timp) sau un regim cu lichide permite o scadere in greutate considerabila in timp foarte scurt. Este totusi foarte dificil de pastrat greutatea la care se ajunge dupa post. In majoritatea cazurilor, kilogramele pierdute revin cu repeziciune, adesea in numar mai mare decat inainte de regim..
Unii tin post si pentru detoxifiere. Conceptul de post pentru purificare sau detoxifiere nu este nou si a fost utilizat multa vreme in medicina alternativa. Acum este foarte la moda. Potrivit adeptilor lui, regimul este important pentru curatarea corpului de toate toxinele produse, ingerate sau absorbite din mediu, care ar ameninta sanatatea fizica si mentala.
Detoxifierea nu este deloc recomandata persoanelor care au anumite probleme de sanatate, mai ales la ficat si rinichi, diabet sau tulburari cardiovasculare.
Postul poate provoca o severa scadere a nivelului de zahar din sange (hipoglicemie), ceea ce poate duce la complicatii grave, mai ales la diabetici.
In cazul femeilor insarcinate, postul tinut in primul trimestru de sarcina poate avea un efect negativ asupra copilului, cum ar fi o greutate mai mica la nastere, un risc mai mare de handicap mental sau o scadere a performantelor de invatare.
Pacientii care trebuie sa ia medicamente si care postesc pot avea tendinta sa sara o doza sau sa o amane, lucru care poate scadea sau, dimpotriva, intari efectul medicamentelor. Cine doreste sa tina post trebuie sa anunte intotdeauna medicul, pentru ca acesta sa ii faca recomandarile necesare.
Postul trebuie evitat cu orice pret in anumite situatii, cum ar fi in timpul sarcinii si al alaptarii, la copii, la persoanele in varsta, la cele care sufera de o boala cronica (cardiovasculara, renala, de ficat, diabet etc.) si la persoanele cu tulburari alimentare.
Sursa: ziare.com