Potrivit unui studiu recent, mutațiile genetice nu sunt în totalitate aleatorii
Publicat de Cosmin Meca, 13 ianuarie 2022, 15:39 / actualizat: 13 ianuarie 2022, 19:46
O echipă internațională de cercetători, condusă de Grey Monroe, de la Universitatea din California, Davis, a analizat genomurile a 400 de linii de Arabidopsis thaliana. Plantele folosite pentru studiu cresc pe marginea drumurilor și au fost colectate din diferite zone din Europa.
Rezultatele au fost neașteptate, Monroe declarând că mutațiile din cadrul studiului nu au fost aleatoare de-a lungul genomului, acestea producându-se într-un mod care are un impact pozitiv asupra plantei.
Pentru ca mutațiile să se producă, trebuie îndeplinite două condiții. ADN-ul celulelor germinale, cele care transmit materialul genetic la urmași, trebuie să fie alterat. De asemenea, modificarea genetică trebuie să treacă de mecanismele de protecție a ADN-ului.
Selecția naturală este însă cea care decide cât de mult vor fi transmise aceste erori genetice de-a lungul generațiilor.
Conform teoriei general acceptate până în prezent, indiferent de efectele pe care le au, mutațiile sunt total imprevizible. Echipa a descoperit însă că anumite porțiunui din genomul plantei au o susceptibilitate mai ridicată la mutații, cele mai importante din punct de vedere biologic fiind protejate.
Posibilitatea de a prezice care părți din materialul genetic au o șansă mai mare de mutație ar putea duce la crearea unor culturi mai bune și dezvoltarea de tratamente pentru boli grave, precum cancerul.
Sursă text: sciencealert.com