Povesti uitate din istoria familiei regale a Romaniei
Publicat de Cosmin Meca, 10 mai 2016, 09:38
Astazi, 10 mai, se împlinesc 150 de ani de la venirea lui Carol I pe tronul Principatelor Unite, implicit și de la fondarea dinastiei regale a țării. Astăzi, când în republica România gândul monarhiei nu mai trezește decât nostalgii, puțini sunt cei care mai cunosc poveștile familiei regale – dincolo de ceea ce ne-amintim din manualele de istorie. Să recuperăm, așadar, câteva povești din trecutul dinastiei – despre Principele Nicolae (cel de-atunci!), Principesa Elisabeta sau micul Mircea…
Principele Nicolae a fost exclus din familia regală din cauza unei căsătorii morganatice
Nicolae, fratele lui Carol al II-lea, s-a îndrăgostit de o femeie de rând și și-a riscat statutul princiar pentru ea. Prințul a cunoscut-o pe Ioana Dolette, nora lui Nicușor Săveanu, fost ministru, pe la jumătatea anilor ’20.
Cum cei doi nu s-au sfiit să se afișeze împreună în public, s-a iscat un scadal public în jurul relației celor doi, care s-a încheiat cu divorțul Ioanei Dolette, moment în care prințul a dorit să o ia de nevastă. Statutul Casei Regale nu permitea însă acest lucru: principii și principesele României nu aveau voie să se căsătorească decât cu membri ai familiilor regale europene. După momentul Restaurației, Nicolae a sperat să obțină de la fratele lui, Carol al II-lea, permisiunea de a se căsători cu Ioana Dolette, sperând că acesta va fi înțelegător dat fiind că el însuși avea o relație cu Elena Lupescu. Carol al II-lea nu a fost însă de acord, iar în cele din urmă Nicolae a trecut peste cuvântul Regelui și s-a căsătorit în secret în anul 1931. După câțiva ani de negocieri cu Carol al II-lea, care insista pentru anularea căsătoriei, principele Nicolae a fost exclus din familia regală și obligat să părăsească țara.
Principesa Elisabeta a fost Regina Greciei
Principesa Elisabeta, al doilea copil al cuplului Ferdinand-Maria, s-a căsătorit cu prințul moștenitor al Greciei, George, în 1921, cu o lună înainte ca fratele ei mai mare, Carol, să-și unească destinele cu Elena, sora acestuia. George a curtat-o pe prințesa româncă o perioadă îndelungată, dar Elisabeta a amânat mereu luarea unei decizii, chiar dacă trecuse deja de 25 de ani. Mama ei, Regina Maria, a insistat ani buni pentru căsătoria Elisabetei și își dorea întârirea relațiilor României cu Grecia printr-o alianță matrimonială cu dinastia elenă. Nunta Principesei a avut loc în februarie 1921, la București. Un an mai târziu, George a devenit rege al Greciei în urma abdicării tatălui său, iar Elisabeta, regină. Elisabeta nu a reușit însă să se adapteze la viața de la Atena și cu cerințele noului său statut. În cei doi ani cât a fost regină a Greciei (până în 1924, când țara a devenit republică!), Elisabeta a trăit mai degrabă în izolare și nu a căutat să se apropie de poporul ei adoptiv, așa cum a făcut-o, de exemplu, sora ei, Mărioara, ajunsă regina Iugoslaviei.
Mircea, copil nelegitim?
Principele Mircea, ultimul copil al Reginei Maria, ar fi fost, se pare, copilul lui Barby Știrbey, și nu al Regelui Ferdinand. În epocă au existat numeroase zvonuri despre o presupusă relație dintre Maria și prințul Știrbey, care ar fi început cândva în 1907-1908, și că ultimii copii ai cuplului princiar, Ileana și Mircea, s-ar fi născut din această relație. În cazul mezinului, acest zvon pare să fie confirmat de faptul că băiatul avea ochi căprui – în condițiile în care atât Maria, cât și Ferdinand aveau ochi albaștri. Mai mult, jurnalul Reginei din perioada bolii și morții prințului Mircea arată că Barbu Știrbey a fost mai prezent la patul băiatului decât Regele.
În ultimii ani ai vieții, Regina Maria a trăit izolată
Relațiile dintre Regina Maria și fiul său cel mare, Carol, au fost mai degrabă tensionate odată ce acesta a ajuns la maturitate. Mai întâi, în 1918, pentru că prințul s-a căsătorit în secret cu Zizi Lambrino și a vrut să renunțe la tron. Scenariul se repetă în 1925, când Carol renunță din nou la succesiune pentru a pleca din țară alături de Elena Lupescu. Din momentul revenirii lui, în 1930, Carol al II-lea a căutat să o izoleze pe plan politic pe mama sa, de a cărei influență se temea. Astfel, Reginei nu i s-a mai permis să participe la atât de multe evenimente publice, iar Carol al II-lea se folosea de toate sursele sale pentru a fi la curent cu discuțiile pe care Maria le avea cu diverși oameni politic. Din cauza atitudinii fiului său, în ultimii ani ai vieții (până la moartea sa din 1938), Regina a început să petreacă din ce în ce mai mult timp în afara țării, fie în Iugoslavia, la fiica ei, Mărioara, fie în Austria și Germania, alături de principesa Ileana, ne spune historia.ro