Prefecturile ar putea interzice creşterea porcilor în gospodăriile afectate de pestă
Publicat de Puiu Vulea, 13 septembrie 2018, 17:34 / actualizat: 29 ianuarie 2021, 20:13
„ANSVSA a reunit Grupul Naţional al Experţilor pentru pesta porcină africană, iar aceştia au dat printre recomadările din cadrul şedinţei şi această recomandare, de a se face depopularea exploataţiilor pe o rază de 10 km pentru a preveni intrarea exploataţiilor comerciale în acea zonă de restricţie, însă este doar un proiect, nu este o măsură legislativă”, a declarat Rareş Hăbeanu, purtător de cuvânt al ANSVSA.
Este doar o propunere ce va fi transmisă către prefecturile din judeţele afectate, iar decizia referitoare la ce se va face este a instituţiilor prefectului din judeţele respective. Până acum însă autoritățile statului nu au decis modul în care vor fi despăgubiţi proprietarii exploataţiilor care nu vor mai putea repopula cu porci, din cauza confirmării prezenței virusului de pestă porcină.
Oficialul a mai spus ca acei crescători ai căror porci din zona de pesta porcină au fost sacrificaţi, deşi animalele au fost sănătoase (stare confirmată de analizele de laborator), vor putea păstra carnea.
Pentru prevenirea pestei porcine africane, autorităţile au pregătit un set de măsuri care includ depopularea suinelor pe o rază de minim 10 km în jurul fermelor afectate şi respectarea condiţiilor de biosecuritate pentru gospodării.
„În urma discuţiilor purtate în cadrul Grupului Naţional de Experţi privind combaterea şi prevenirea răspândirii pestei porcine africane, preşedintele ANSVSA a prezentat măsurile recomandate: 1 – depopularea în jurul fermelor; 2 – respectarea condiţiilor de biosecuritate din exploataţii nonprofesionale cu suine”, se arată într-un proiect de act normativ. Documentul prevede, între altele, „determinarea depopulării într-un termen limită prin sacrificarea pentru consum propriu sub control sanitar-veterinar, fără posibilitatea repopulării şi abatorizarea porcilor din gospodăriile populaţiei, fără posibilitatea repopulării”.