Premierul Marii Britanii: Europa, în faţa ”unui moment unic pentru securitatea sa”
Europa trece printr-un moment unic pentru securitatea sa, a declarat, astăzi, prim-ministrul britanic, Keir Starmer, în deschiderea summitului informal de la Londra, la care participă aproximativ cincisprezece aliaţi ai Ucrainei, în prezenţa preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, la două zile după cearta acestuia cu preşedintele american Donald Trump, relatează AFP.

Publicat de Lica Simona, 2 martie 2025, 18:26
Liderii europeni se află în faţa ‘unui moment unic pentru securitatea Europei’, a spus Keir Starmer la începutul întâlnirii, care-şi propune să abordeze calea de urmat pentru Europa, atât pentru propria sa securitate, cât şi în susţinerea Ucrainei în războiul cu Rusia, în contextul bulversărilor generate de Donald Trump.
Potrivit Londrei, care a anunţat, sâmbătă, un împrumut de 2,26 miliarde de lire sterline (circa 2,74 miliarde de euro) pentru a sprijini capacităţile de apărare ale Ucrainei, discuţiile de la acest summit se vor axa pe ‘sprijinul militar continuu’ pentru Kiev şi pe ‘presiunea economică sporită asupra Rusiei’, respectiv pe oferirea în continuare de ajutor militar Ucrainei în războiul cu Rusia şi pe sancţiunile împotriva acesteia din urmă.
‘Toată lumea din Europa va trebui să dea mai mult’ pentru a sprijini Ucraina, a indicat secretarul general al NATO, Mark Rutte, care participă la summit.
Cu câteva ore înainte de deschiderea summitului, Keir Starmer a anunţat că lucrează cu Franţa la ‘un plan pentru a pune capăt luptelor’ în Ucraina.
‘Am convenit ca Regatul Unit, împreună cu Franţa şi, probabil, cu încă una sau două (ţări), să lucrăm cu Ucraina la un plan pentru oprirea luptelor, iar apoi vom discuta acest plan cu SUA’, a declarat Starmer pentru BBC, nefiind clar ce înţelege prin ‘oprirea luptelor’, dacă se referă la un acord de pace sau doar la un armistiţiu.
Anterior, Keir Starmer şi preşedintele francez Emmanuel Macron au adus insistent în discuţie tema trimiterii unor trupe de menţinere a păcii în Ucraina, ca garanţie de securitate pentru această ţară, deşi Rusia a transmis clar că se opune prezenţei trupelor străine pe teritoriul ucrainean.
Potrivit presei occidentale, Franţa şi Marea Britanie au întocmit chiar şi un plan pentru a trimite în Ucraina circa 30.000 de soldaţi în cadrul unei forţe de menţinere a păcii.
De asemenea, într-un interviu acordat mai multor ziare franceze, Macron a spus că speră că ţările Uniunii Europene vor avansa rapid către ‘o finanţare masivă şi comună’ de ‘sute de miliarde de euro’ pentru a construi o apărare comună.
Premierul britanic Keir Starmer a invitat la summitul de astăzi, din rândul statelor UE, şefii de stat sau de guvern din Danemarca, Finlanda, Franţa, Germania, Italia, Polonia, Republica Cehă, România, Spania şi Suedia, invitaţii din afara blocului comunitar fiind Ucraina, Norvegia, Turcia şi Canada. Participă de asemenea secretarul general al NATO, Mark Rutte, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi preşedintele Consiliului European, Antonio Costa.
Sursa: AGERPRES