Pret mic, calitate pe masura
Publicat de Cosmin Meca, 20 noiembrie 2014, 16:12
Prețul mic are ingrediente pe măsură. Mare atenție așadar, ce cumpărați! O parte dintre mezeluri sunt atât de ieftine încât ingredientul de bază nu mai este carnea de calitate. Această a fost înlocuită demult cu resturi precum piele sau soia, la care se adaugă aditivi din plin. Un kg de salam nu poate costa cât unul de rosii. „Dacă găsim un parzier la un preţ de 5 sau 6 lei, trebuie să înţelegem că aici intră şi adaosul magazinului, TVA, şi preţul de logistică”, spune reprezentantul unei firme producătoare de mezeluri. În aceste condiţii, carnea nu mai poate fi ingredientul de bază. „Nu e un parizer de calitate, este unul la care baza este MDM-ul, adică o carne dezosată mecanic, adică tot ce înseamnă carne de pe carcasa de pui, acolo este şi o anum cantitate de piele, grăsime, chiar de subst osoasă”,. Se întâmplă, spun crescătorii de păsări, pentru că anul acesta piaţa a fost invadată de carne ieftină de peste graniţa, după ce Rusia a închis porţile Europei. Astfel, am ajuns în situaţia în care carnea românească să fie extrem de scumpă, iar procesatorii să folosească multă carne ieftină din import.