Primul Proiect Pilot din țara noastră
Publicat de Cosmin Meca, 5 octombrie 2016, 10:59
Astazi s-a lansat oficial, la Mioveni, judetul Arges, primul Proiect Pilot si primul Centru de Instruire din Romania, destinate compostarii namolirilor de epurare cu Tehnologia sistemului GORE COVER.
Ca rezultat al sinergiei de idei dintre Primăria Orașului Mioveni, operatorul Stației de Epurare a Apelor Uzate Mioveni – compania Servicii Edilitare pentru Comunitate Mioveni, Asociația Pentru o Apă Curată din Pitești și firma IridexGroup Plastic împreună cu partenerii săi W. L. Gore Associates GmbH și UTV AG, a fost lansat un proiect pilot pentru compostarea nămolurilor provenite de la Stația de Epurare a Apelor Uzate Mioveni. Scopul proiectului, primul de acest fel din România, este acela de a prezenta celor interesați o soluție ecologică și viabilă economic, bazată pe tehnologia de compostare cu aerare pozitivă sub prelate cu membrană semipermeabilă din ePTFE GORE® Cover, soluție destinată eliminării nămolurilor de la stațiile de epurare. Datorită abordării prietenoase cu mediul înconjurător, putem spune că, prin acestă soluție, nămolurile de epurare pot reveni în natură pe ușa din față, sub forma unui produs valorificabil adică compost de cea mai bună calitate. Nămolul se transformă astfel dintr-un generator de cost și o problemă de eliminare, într-o sursă de venit. Acesta poate fi comercializat ca fertilizator natural în agricultură sau pentru uz domestic ca și substrat pentru plante de grădină sau de APARTAMENT.
Stația de epurare de la Mioveni produce o cantitate de aproximativ 8m3 de nămol pe zi. Acest nămol este nefermentat anaerob, are o capacitate calorică mare (3600-3800 kcal/kg), a suferit un proces de nitrificare/denitrificare complet, este parțial deshidratat (umiditate 85-86%), este stabilizat cu polimer și conține metale grele în limitele legale admise. Instalația mobilă GORE® Cover System instalată la Mioveni permite tratarea unei cantități de materie organică de până la 200m3 /șarjă. Deoarece nămolul nu poate fi compostat ca atare (este dens, nu permite trecerea aerului și nu oferă un raport carbon/azot corespunzător), materialul de intrare se compune dintr-un amestec de nămol cu material structural (lemn tocat, resturi vegetale) și se așează într-o grămadă având dimensiunile 25x6x3m (Lxlxh) pentru a putea fi apoi acoperit cu prelata GORE® Cover.