Connect with us

International

Probabil cel mai vechi calendar seleno-solar din lume, descoperit de arheologi în Turcia

Published

on

Sculpturile dăltuite într-un stâlp de piatră din situl arheologic Göbekli Tepe, Turcia, cu aproape 13.000 de ani în urmă, ar putea reprezenta cel mai vechi calendar seleno-solar cunoscut, conform unui nou studiu. Cercetarea sugerează că acest calendar a fost creat pentru a marca impactul catastrofal al unei comete, care ar fi avut loc în acea perioadă, potrivit Live Science, citat de Agerpres.

Stâlpul analizat conține 365 de simboluri în formă de „V”, care, conform cercetătorilor de la Universitatea din Edinburgh, ar putea reprezenta zilele dintr-un an. Calendarul ar fi structurat pe 12 luni, plus 10 zile suplimentare. De asemenea, o sculptură reprezentând un animal asemănător unei păsări, având un simbol „V” în jurul gâtului, ar putea reprezenta constelația solstițiului de vară din acea vreme.

Aceste sculpturi, realizate în jurul anului 10.850 î.Hr., ar putea fi o reprezentare a impactului cu o cometă, eveniment care, potrivit cercetătorilor, ar fi declanșat o epocă glaciară și ar fi condus la schimbări culturale majore în Göbekli Tepe. Aceste schimbări ar putea include apariția unui nou cult religios și progres în agricultură pentru a face față condițiilor climatice reci.

Martin Sweatman, autorul studiului, sugerează că locuitorii din Göbekli Tepe erau buni observatori ai cerului, iar acest impact ar fi putut să fie la originea civilizației, inițiind o nouă religie și dezvoltarea scrierii. Sculpturile descoperite sunt similare cu altele găsite într-un sit arheologic din regiunea Urfa, Turcia.

Sursă text: agerpres.ro

Sursă foto: Facebook.com Video/ Ancient Explorers