Prognoza agrometeo
Publicat de Cosmin Meca, 31 iulie 2015, 07:00
Sub aspect termic, prima parte a intervalului se va caracteriza printr-un regim termic al aerului mai ridicat decât în mod obişnuit, după care se va produce o răcire treptată a vremii, aceasta devenind normală pe aproape întreg teritoriul agricol al ţǎrii. Temperatura medie diurnă a aerului va oscila între 20…31°C la începutul perioadei, abaterile termice pozitive fiind de 1…7 °C și 14…27°C în restul zilelor, valori apropiate de mediile multianuale, în cea mai mare parte a teritoriului. Temperatura maximă a aerului va fi cuprinsă între 19…39°C, la nivelul întregii țări. Temperatura minimă a aerului se va situa între 8…23°C, pe întreg teritoriul agricol al țării. Instabilitatea atmosferică se va manifesta prin ploi locale sub formă de averse, însoțite de descărcări electrice și intensificări ale vântului, izolat cu aspect de vijelie. În prima parte a perioadei se pot înregistra cantități de apă mai însemnate din punct de vedere agricol, iar local vor fi condiții de producere a grindinei.
Caracteristici agrometeorologice
În cultura de porumb, pe profilul de sol 0-100 cm, se va semnala în continuare fenomenul de secetă pedologică cu diferite grade de intensitate (moderată, putermică și extremă), în majoritatea regiunilor de cultură, cu excepția unor areale din Transilvania și Maramureș unde aprovizionarea cu apă a solului se va situa la valori satisfăcătoare.
Starea de vegetaţie a culturilor agricole
Regimul termic al aerului şi solului mai ridicat decât în mod normal şi persistenţa insolaţiei în orele de amiază vor determina deprecierea aparatului foliar prin îngălbenire/uscare, boabe şiștave şi ştiuleţi subdimensionaţi la porumb, capitule cu diametrul restrâns şi seminţe seci la floare-soarelui, îndeosebi pe arealele agricole unde se menţine fenomenul de secetă pedologică. La grâul de toamnă va fi posibilă finalizarea lucrărilor de recoltare, la nivelul întregii ţări. Cultura de floarea-soarelui se va afla în fazele de înflorire (80-100%) şi maturitate ceară (20-100%), în cea mai mare parte a regiunilor agricole. Funcţie de data semănatului, la porumb se vor semnala mătăsirea (60-100%), maturitatea în lapte (30-100%) şi maturitatea ceară (10-70%). În centrul țării, sfecla de zahăr va înregistra alungirea şi îngroşarea axei hipocotile (30-100%), izolat fiind posibilă declanşarea acumulării zahărului în rădăcină (10-20%). Cartoful își va continua creşterea tuberculilor şi uscarea vrejilor, local fiind posibilă declanşarea maturităţii tehnologice și recoltarea la soiurile de vară. În toate plantaţiile, pomii fructiferi vor parcurge creşterea rodului, acumularea zahărului şi coacerea fructelor, precum și recoltarea la soiurile aflate la maturitatea deplină. În toate podgoriile, la viţa de vie vor predomina fazele de creştere şi dezvoltare a boabelor, iar local, la soiurile de masă se va putea înregistra acumularea zaharurilor şi coacerea în „pârgă”. Pe ansamblu, lucrările agricole de sezon (recoltare, erbicidări, tratamente împotriva bolilor şi dăunătorilor, eliberarea terenurilor de resturile vegetale) se vor desfăşura în general în condiţii bune, exceptând zilele cu precipitaţii.
Recomandări de specialitate
Finalizarea lucrărilor de recoltare, transport şi depozitare la grâul de toamnă. Eliberarea terenurilor de resturile vegetale şi efectuarea arăturilor în vederea însămânţărilor de toamnă. Continuarea lucrărilor de întreţinere la culturile de câmp, pomii fructiferi şi viţa de vie (combaterea bolilor şi dăunătorilor, erbicidări, praşile manuale). Aplicarea irigaţiilor pe suprafeţele agricole cu deficite de apă în sol.