Prognoza agrometeorologică: 13-17 februarie 2017
Publicat de Cosmin Meca, 13 februarie 2017, 20:24
În prima parte a intervalului va predomina o vreme mai rece decât în mod normal în majoritatea regiunilor, chiar deosebit de rece în zonele centrale, sudice şi estice.
Totodată, spre sfârșitul perioadei se va produce o încălzire treptată în evoluția regimului termic, în aproape toată țara. Temperatura medie diurna a aerului va fi cuprinsă între -14…5°C la începutul perioadei, abaterile termice negative fiind de 1…8°C şi -7…4°C în restul zilelor, limite apropiate de mediile multianuale, la nivelul întregii țări.
Temperatura maximă a aerului va oscila între -8…8°C, pe aproape întreg teritoriul agricol. Temperatura minimă a aerului se va încadra între -20…0°C în cea mai mare parte a zonelor de cultură, posibil mai scăzută în depresiuni, determinând producerea înghețului la sol.
Se întrevăd precipitații sub formă de ninsoare, dar și mixte (ploaie, lapoviță și ninsoare), nesemnificative din punct de vedere agricol, acestea fiind însoțite de intensificǎri de scurta durată ale vântului. În zonele joase de relief, se va produce ceață, izolat asociată cu depunere de chiciură.
Caracteristici agrometeorologice
Rezerva de umiditate pe adâncimea de sol 0-100 cm, în cultura grâului de toamnă, se va încadra în limite satisfacătoare, apropiate de optim și optime, în cea mai mare parte a țării. Deficite moderate de apă în sol se vor înregistra în centrul Dobrogei.
Starea de vegetație a culturilor agricole
În primele zile ale intervalului, pe fondul temperaturilor minime scăzute din aer şi sol, situate sub pragurile biologice critice de rezistență ale plantelor (min.-10…-15…-20°C), precum și în absența unui strat protector de zăpadă, se vor semnala brunificări și arsuri ale vârfului frunzelor, îndeosebi la culturile înființate tardiv.
În funcție de data semănatului, culturile de orz și grâu de toamnă se vor afla în fazele de răsărire, formare a frunzei a treia și înfrățire (10-100%). Rapița va înregistra dezvoltarea aparatului foliar (6-13 frunze), starea de vegetație a plantelor fiind în general medie și slabă.
În toate plantațiile, la pomii fructiferi și vița de vie se va menține stadiul de repaus vegetativ. În condițiile agrometeorologice menționate, lucrările agricole în câmp se vor desfășura în general normal, exceptând zilele cu precipitații.
Recomandări de specialitate
– Controlul biologic sistematic pentru determinarea viabilității plantelor la culturile de toamnă și a elementelor de rod la speciile pomi-viticole;
– Administrarea îngrășămintelor pe bază de azot la culturile de toamnă, precum și a celor organice în vii și livezi;
– Efectuarea arăturilor adânci pe suprafețele agricole fără strat de zăpadă și cu îngheț superficial la sol.
Sursa: agroromania.ro