Prognoza meteo 16 – 22 februarie
Publicat de Cosmin Meca, 15 februarie 2015, 10:11
Diagnoza evoluţiei vremii: În săptămâna care a trecut (9 – 14 februarie 2015) în Oltenia, vremea a fost schimbătoare. În primele trei zile a fost mai rece decât normalul termic, geroasă noaptea și dimineața. Cerul a fost mai mult noros luni, când pe arii extinse a nins slab. Începând de marți a devenit variabil, mai mult senin în cursul nopților. Începând de joi, vremea s-a încălzit treptat. Luni s-a format un nou strat de zăpadă care marți dimineața măsura până la 25 cm (Calafat), iar la munte până la 82 cm la Ob. Lotrului. Vântul a suflat slab până la moderat. Temp. Max: -1…+11 grade. Temp. min. -18…-1 grad; Valorile mai ridicate s-au înregistrat în cursul zilei de vineri (1 … 11 grade), iar cele mai scăzute în dimineaţa de joi (-18…-5 grade). Stratul de zăpadă a diminuat, iar pe areale extinse a dispărut, dar se mai menține în nordul estrem și în sud-vest, măsurând actual până la 12 cm la Băilești.
Estimarea evoluţiei vremii pentru intervalul 16 – 22 februarie 2015
Ca o caracterizare generală: Vremea va fi în general apropiată de normalul termic, iar în primele trei zile friguroasă și chiar geroasă pe alocuri noaptea și dimineața. Temperatura aerului va fluctua de la o zi la alta.
Distingem 2 intervale de prognoză:
Primul interval 16 – 18 februarie 2015 (de luni până miercuri, prognoza oficială a CMR Oltenia)
Vremea va rece, iar în noaptea de marți/miercuri, geroasă pe alocuri. Cerul va fi temporar noros luni, când izolat vor fi condiții de ninsoare slabă. Vântul va sufla slab până la moderat, cu unele intensificări izolate. Temp. Max: -2…+6 grade. Temp. min. -13…-2 grade. Valorile mai ridicate se vor înregistra în cursul zilei de miercuri (1… +6 grade), iar cele mai scăzute în dimineaţa de miercuri (-13…-6 grade). Stratul zăpadă va diminua până la dispariția totală.
Al doilea interval 19 – 22 februarie 2015 (de joi până duminică estimare realizată cu ajutorul modelelor de prognoză)
Vremea se va încălzi ușor, dar va fi apropiată de normalul termic. Cerul va fi variabil. Izolat în noaptea de duminică/luni (22/23 februarie) va ninge slab. Vântul va sufla slab până la moderat. Temp. Max: 4…+11 grade. Temp. min. -5…2 grade. Valorile mai ridicate se vor înregistra în cursul zilei de sâmbătă (6…+11 grade), iar valorile cele mai scăzute, dimneața de vineri 20 februarie (-5…0 grade).
Pe ansamblu, perioada se va caracteriza printr-un regim termic apropiat de cel normal. Medii diurne vor fi cuprinse între -4…5°C grade, apropiate de mediile multianuale.
Caracteristici agrometeorologice
Aprovizionarea cu apă pe adâncimea de sol 0-100 cm, în cultura grâului de toamnă, se va situa în limite apropiate de optim şi optime, în toate zonele de cultură ale Olteniei.
Starea de vegetaţie a culturilor agricole
Culturile de câmp şi pomi-viticole îşi vor menţine repausul biologic, în cea mai mare parte a zonelor de cultură. Pe fondul scăderii temperaturilor minime din aer situate sub limitele biologice critice de rezistenţă (-7…-10…-15°C) ale plantelor, precum şi în absenţa stratului protector de zăpadă, vor fi posibile îngălbeniri şi brunificări ale aparatului foliar.
Orzul şi grâul de toamnă vor parcurge fazele de răsărire, formarea frunzei a treia şi înfrăţire (15-100%).
La rapiţa semănată în epoca optimă se va semnala faza de înfrunzire (6-12 frunze), pe majoritatea suprafeţelor agricole.
Pomii fructiferi şi viţa de vie se vor afla în continuare în stadiul de repaus vegetativ, acestea având o bună rezistenţă la condiţiile de iernare.
Ca urmare, lucrările agricole de sezon se vor desfăşura pe ansamblu normal.
Recomandǎri de specialitate:
– Continuarea efectuării lucrărilor de întreţinere în vii şi livezi, respectiv fertilizări cu îngrăşăminte organice şi tratamente fitosanitare;
– Aplicarea îngrăşămintelor minerale complexe la culturile de toamnă semănate în epoca optimă;
– Efectuarea arăturilor pe suprafeţele agricole fără strat de zăpadă şi cu îngheţ superficial la sol;
– Verificarea sistematică a viabilităţii plantelor la speciile de toamnă, precum şi a elementelor de rod la speciile pomi-viticole.
Apreciere privind evoluţia vremii pentru intervalul 23 februarie – 2 martie 2015 (realizată cu ajutorul modelelor de prognoză)
Estimările actuale arată că:
-În intervalul 23-27 februarie, vremea va fi în general apropiată de normalul termic. Cerul va fi variabil cu unele înnorări în datele de 23 și 26 februarie, când local vor cădea precipitații în general slabe sub formă de ploaie, lapoviță și ninsoare. Temp. max: 2…12 grade și temp. min: -4…+4 grade.
– În intervalul 27 februarie – 2 martie, vremea se va răci. Începând din după-amiaza de 28 februarie până în data de 2 martie dimineața, pe arii relativ extinse vor cădea precipitații la început sub formă de ploaie apoi lapoviță și ninsoare. Temp. max: -1…6 grade și temp. min: -6…+1 grad.
Valorile mai ridicate se vor înregistra în cursul zilei de 28 februarie (1…6 grade), iar cele mai scăzute în dimineața de 2 martie (-6…-1 grad).
Faţă de cele spuse la această oră se vor produce unele decalaje în timp. De aceea este bine să ascultaţi cu atenţie RADIO OLTENIA Craiova şi despre evoluţia vremii în Oltenia, veţi avea cele mai bune informaţii în timp util.