Prognoza meteo 19 – 26 februarie
Publicat de Cosmin Meca, 19 februarie 2015, 12:01
Ca o caracterizare generală: Vremea va fi ușor mai caldă decât normalul termic. Temperatura aerului va fluctua de la o zi la alta.
Distingem 2 intervale de prognoză:
Primul interval 19 – 22 februarie 2015 (de joi până duminică, prognoza oficială a CMR Oltenia)
Vremea va fi în general frumoasă și va deveni mai caldă decât normalul termic. Cerul va fi variabil. În noaptea de duminică spre luni, pe arii restrânse, va ploua slab. Vântul va sufla în general slab până la moderat. Temp. Max: 4…+10 grade. Temp. min. -7…+3 grade. Valorile mai ridicate se vor înregistra în cursul zilelor de vineri, sâmbătă și duminică (5… +10 grade), iar cele mai scăzute în dimineața de vineri, 20 februarie (-7…-2 grade).
Al doilea interval 23 – 26 februarie 2015 (de luni până joi estimare realizată cu ajutorul modelelor de prognoză)
Vremea se va menține mai caldă decât normalul termic. Cerul va fi temporar noros luni miercuri și joi (26 februarie) și variabil marți. Luni și miercuri va ploua pe arii relativ extinse, iar joi ploile vor fi locale. Vântul va sufla slab până la moderat. Temp. Max: 4…+12 grade. Temp. min. -2…+5 grade. Valorile mai ridicate se vor înregistra în cursul zilei de marți (7…+12 grade), iar valorile cele mai scăzute în dimineața de marți 24 februarie (-2…+2 grade).
În acest intervalul se va menţine un regim termic al aerului ușor mai ridicat decât cel normal.
Temperatura medie diurnă a aerului se va situa între 0…6°C, limite mai ridicate cu 1…4°C, comparativ cu normalul perioadei.
Caracteristici agrometeorologice
Rezerva de umiditate pe profilul de sol 0-100 cm, în cultura grâului de toamnă, se va încadra în limite apropiate de optim şi optime, la nivelul întregului teritoriu agricol al Olteniei.
Starea de vegetaţie a culturilor agricole
În condiţiile agrometeorologice menţionate, culturile de toamnă şi speciile pomi-viticole se vor afla în stadiul de repaus vegetativ. Pe ansamblu, starea de vegetaţie a plantelor se va prezenta bună şi medie în culturile înfiinţate în epoca optimă, iar în semănăturile tardive, uniformitatea şi vigurozitatea plantelor va fi medie şi slabă.
În funcţie de data semănatului, culturile de orz și grâu de toamnă vor înregistra fazele de răsărire, formarea frunzei a treia şi înfrăţire (15-100%).
Rapiţa se va afla în faza de înfrunzire (5-12 frunze), pe întreg teritoriul.
La speciile pomi-viticole se va semnala starea de repaus biologic, în toate plantaţiile.
Lucrãrile agricole de sezon (arãturi, fertilizãri, tãieri în vii şi livezi, discuiri etc.) se vor desfãșura în general în bune condiții bune.
RECOMANDĂRI DE SPECIALITATE:
- Administrarea îngrăşămintelor minerale pe bază de azot, potasiu și fosfor la culturile de toamnă semănate în epoca optimă;
- Lucrări de întreţinere în plantațiile pomi-viticole, respectiv fertilizări cu îngrășăminte organice și tratamente fitosanitare;
- Verificarea sistematică a viabilității plantelor la speciile de toamnă, precum şi a elementelor de rod la speciile pomi-viticole;
- Efectuarea arăturilor pe suprafețele agricole cu îngheț superficial la sol.
Faţă de cele spuse la această oră se vor produce unele decalaje în timp.