Connect with us

Regional

Prognoza meteo 29 ianuarie – 5 februarie

Published

on

Ca o caracterizare generală: Vremea va mai caldă mai decât normalul termic. Temperatura aerului va fluctua de la o zi la alta.

Distingem 2 intervale de prognoză:

 

Primul interval 29 ianuarie – 1 februarie 2015 (de joi până duminică, prognoza oficială a CMR Oltenia)

Vremea va fi mai caldă decât normal. Cerul va fi temporar acoperit. Începând de vineri după-amiază pe arii extinse vor cădea ploi, iar la munte precipitațiile vor fi și sub formă de lapoviță și ninsoare. Local cantitățile de precipitații vor fi insemnate. Vântul va sufla slab până la moderat cu unele intensificări izolate din sectorul vestic. Temp. Max: 2…+11 grade. Temp. min. -5…+6 grade. Valorile mai ridicate se vor înregistra în cursul zilelor de vineri și sâmbătă (5… +11 grade), iar cele mai scăzute la sfârșitul nopții de duminică/luni 1februarie (-6…+1 grad).

Al doilea interval 2 – 5 februarie 2015 (de duminică până joi estimare realizată cu ajutorul modelelor de prognoză)

Vremea se va menține mai caldă decât normal. Cerul va fi temporar noros. În noaptea de luni/marți local vor cădea precipitații sub formă de ploaie, lapoviță și ninsoare, miercuri va ploua pe arii relativ extinse, iar joi va ploua loca. La munte precipitațiile vor fi și sub formă de lapoviță și ninsoare. Vântul va sufla slab până la moderat cu unele intensificări. Temp. Max: 2…+10 grade. Temp. min. -2…4 grade. Valorile mai ridicate se vor înregistra în cursul zilei de miercuri (4…+10 grade), iar valorile cele mai scăzute miercuri dimineața 4 februarie (-2…+2 grade).

 

În această perioadă va predomina un regim termic al aerului în general mai ridicat decât in mod obişnuit.

Temperaturile medii diurne ale aerului se vor situa între 2…7°C, valori mai ridicate cu 1…6°C in raport cu mediile multianuale.

Caracteristici agrometeorologice

Aprovizionarea cu apă pe adâncimea de sol 0-100 cm, în cultura grâului de toamnă, va prezenta valori optime.

Starea de vegetaţie a culturilor agricole

Pe fondul temperaturilor maxime ridicate din aer, procesele de vegetație la cerealierele de toamnă vor evolua lent.

Sub aspect fenologic, orzul și grâul de toamnă vor parcurge fazele de răsărire, apariţia frunzei a treia și Infrăţire (15-100%).

Cultura de rapiță semănată In epoca optimă va Inregistra dezvoltarea aparatului foliar (4-12 frunze).

Speciile pomi-viticole se vor afla în continuare în stadiul de repaus vegetativ.

În conditiile agrometeorologice mentionate, lucrãrile de sezon (fertilizãri faziale, tãieri de rodire și tratamente fitosanitare la speciile pomi-viticole) vor fi sistate temporar.

RECOMANDĂRI DE SPECIALITATE:

  • Efectuarea arăturilor pe suprafețele agricole fără strat de zapadă și cu îngheț superficial la sol;
  • Administrarea îngrăşămintelor minerale pe bază de fosfor și potasiu la culturile de toamnă semănate în epoca optimă;
  • Continuarea verificării sistematice a viabilității plantelor la speciile de toamnă, precum şi a elementelor de rod la pomii fructiferi şi viţa de vie;
  • Realizarea lucrărilor de întreţinere în vii şi livezi (fertilizări cu îngrășăminte organice și tratamente fitosanitare).                                                                                                                                                        

Faţă de cele spuse la această oră se vor produce unele decalaje în timp. De aceea este bine să ascultaţi cu atenţie RADIO OLTENIA Craiova şi despre evoluţia vremii în Oltenia, veţi avea cele mai bune informaţii în timp util.