Programul de muncă prelungit crește riscul de AVC
Publicat de Cosmin Meca, 21 iunie 2019, 17:00
Un accident vascular cerebral apare atunci când aportul de sânge la o parte a creierului este întrerupt sau redus, privând țesutul cerebral de oxigen și nutrienți. În câteva minute, celulele creierului încep să moară. Dacă celulele creierului mor sau sunt deteriorate, simptomele apar în părțile corpului pe care le controlează aceste celule ale creierului (slăbiciune bruscă, paralizie sau amorțeală a feței, a bratelor sau a picioarelor).
Acesta poate fi cauzat de o arteră blocată sau de scurgerea sau ruperea unui vas de sânge. Unii oameni pot prezenta doar o întrerupere temporară a fluxului sanguin către creier care nu provoacă daune permanente.
Există două tipuri principale de accident vascular cerebral: ischemice și hemoragice, ischemicul fiind cel mai frecvent.
Riscul de accident vascular cerebral (AVC) este dublat la cei care au fost expuși timp de cel puțin zece ani la muncă prelungită.
Un program de muncă care depăşeşte zece ore pe zi, timp de cel puțin cincizeci de zile pe an, este asociat unui risc mai mare de accident vascular cerebral decât un program mai scurt, susţine un studiu publicat joi în revista de specialitate „Stroke” a asociaţiei American Heart.
Studiul privind asocierea dintre programul de muncă prelungit și riscul de AVC se bazează pe date din grupul de constante (pe vârstă, sex, timp de lucru, pe fumători şi nefumători) şi a reunit 200.000 de persoane în vârstă de 18 până la 69 de ani, consultanţi în centre din domeniul examinării sănătății.
Dintre cei peste 140.000 de pacienţi selectaţi, 0.9% au raportat un accident vascular cerebral, 29.6% dintre ei (42.542) au fost expuşi la program prelungit şi 10.1% (14.481) avuseseră un astfel de program mai mult de zece ani, a indicat Asistența publică a spitalelor din Paris (AP-HP) într-un comunicat.
Conceptul de ore de lucru prelungite a fost definit ca fiind de cel puțin zece ore pe zi timp de cel puțin 50 de zile pe an. Astfel, timpul de lucru prelungit a fost asociat cu un risc de AVC cu 29% mai mare la populația în cauză decât la cea care munceşte mai puţin, potrivit AP-HP.
Studiul nu susține o legătură de cauzalitate. Totuşi, aceste date arată o „asociere semnificativă” între riscul de accident vascular cerebral și timpul de lucru prelungit pe o perioadă de zece ani sau mai mult și confirmă concluziile unei meta-analize (analiza unei serii de studii), publicată în 2015 în revista medicală „The Lancet”, privind riscul excesiv de accident vascular cerebral în legătură cu activitatea prelungită.
Următoarele sfaturi vă pot ajuta în prevenirea unui accident vascular cerebral:
-Controlați-vă hipertensiune arterială;
-Reduceți nivelul de colesterol;
-Fiți activ fizic:
-Adoptați o dietă bogată în fructe și legume;
-Renunțați la fumat;
-Controlați-vă greutatea;
-Gestionați stresul.