Programul pilot „Fiecare copil merită o poveste”, în județul Vâlcea
Publicat de Cosmin Meca, 15 octombrie 2018, 20:45
Programul pilot „Fiecare copil merită o poveste” aduce resurse şi formează profesori pentru creşterea calităţii educaţiei preşcolare în judeţ.
Inspectoratul Şcolar Judeţean Vâlcea continua parteneriatul cu Asociaţia OvidiuRo pentru creşterea calităţii educaţiei preşcolare în mediile defavorizate prin lansarea, la nivel judeţean, a programului pilot de lectură în grădiniţe „Fiecare copil merită o poveste”.
Programul debutează la Râmnicu Vâlcea cu două zile consecutive de întâlniri. Marţi, 16 octombrie 2018, responsabilii de cercuri pedagogice vor participa la un training de formare pentru a deveni ei înşişi, pe bază de voluntariat, formatori în tehnici de predare centrate pe dezvoltarea limbajului – pentru toţi cei aproximativ 600 de profesori de învăţământ preşcolar din judeţ. Miercuri, 17 octombrie 2018, directorii unităţilor şcolare care au în subordine învăţământul preşcolar sunt aşteptaţi la întâlnirea cu OvidiuRo şi reprezentanţi ai I.S.J. Vâlcea, găzduită de Biblioteca Judeţeană Antim Ivireanul.
De asemenea, în cadrul programului, 1000 de copii din mediul rural din judeţul Vâlcea vor primi Prima Carte pentru acasă, iar în grădiniţele defavorizate vor fi amenajate centre de bibliotecă.
La nivel naţional, până la finalul anului 2019, prin programul pilot „Fiecare copil merită o poveste”, OvidiuRo va implementa un mix de intervenţii constând în (1) 400 de centre de bibliotecă adaptate vârstei preşcolare (2) formarea unui număr de 35.000 de profesori în metode de dezvoltare a comunicării orale şi a premiselor citirii şi scrierii folosind cărţi ilustrate, inclusiv un kit de literaţie pentru fiecare profesor şi (3) distribuirea a 260.000 de cărţi ilustrate pentru copiii din mediul rural, prin proiectul „Prima mea Carte”.
La nivelul fiecărui judeţ, programul „Fiecare copil merită o poveste” presupune, pe lângă formarea de profesori formatori, sesiuni de citit cu copiii, amenajarea centrelor de bibliotecă – şi alte activităţi conexe: întâlniri de lucru cu profesorii, vizite şi ateliere cu copiii şi părinţii în comunităţile din judeţ în care OvidiuRo a avut intervenţii prealabile, dar şi întâlniri cu directorii de şcoli şi cu bibliotecarii din judeţ.