Proiect
Publicat de Cosmin Meca, 24 decembrie 2015, 16:03 / actualizat: 29 ianuarie 2021, 20:22
Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a publicat miercuri 23 decembrie 2015, pe site-ul propriu (www.madr.ro), proiectul de ORDIN pentru aprobarea Normelor metodologice privind condiţiile de punere în aplicare a măsurii de distilare voluntară a subproduselor vinicole, eligibilă pentru finanţare în cadrul Programului Naţional de Sprijin al României în sectorul vitivinicol 2014 – 2018.
Valoarea sprijinului, pentru % volum şi pentru hectolitrul de alcool brut obţinut, este următoarea:
a) Din tescovină: 1,1 euro % volum/hl;
b) Din drojdii şi vin: 0,5 euro %volum/hl
De asemenea, persoanele fizice sau juridice sau grupările acestora care au realizat procesul de vinificaţie trebuie să elimine toate subprodusele obţinute, conform Ordinului nr. 1562 din 14 octombrie 2014 pentru aprobarea Procedurii de retragere sub control a subproduselor vitivinicole, publicat în Monitorul Oficial al României nr. 63, Partea I, din data de 21 octombrie 2014, cu excepţia producătorilor care, în timpul campaniei viticole în cauză, nu produc mai mult de 25 hectolitri de vin, iar cantitatea minimă de alcool conţinută de subprodusele eliminate trebuie să fie:
a) 10 % alcool conţinut în volumul vinului produs care s-a obţinut din vinificarea directă a strugurilor.
b) 5 % alcool conţinut în volumul vinului produs care s-a obţinut pornind de la mustul de struguri sau din vin nou în procesul de fermentaţie.
Cetățenii și instituțiile interesate pot transmite opinii/propuneri/sugestii în termen de 10 zile de la data publicării, la adresa de email: daniela.motriuc@madr.ro