Proiect pentru protejarea a patru specii de păsări din aria naturală Valea Oltului
Publicat de Cosmin Meca, 18 ianuarie 2018, 12:04
Egreta mare, cormoranul mic, dumbraveancă și sfrânciocul cu fruntea neagră sunt patru specii de păsări care își duc liniștite traiul în aria naturală protejată de pe Valea Oltului Inferior. Totuși, mediul în care trăiesc nu este unul complet lipsit de griji. Acțiunile omului, unele chiar neconștientizate, calitatea apei și pesticidele împrăștiate în zonele agricole din jur pot afecta mai mult decât credem habitatul acestor specii, dar și al altora din aria naturală protejată din județul Olt. Pentru a ajuta la conservarea biodiversității de pe Valea Oltului, Agenția pentru Protecția Mediului Olt va implementa un proiect de peste 5,5 milioane de lei.
Directorul institutiei, Dorel Șteomlega:
Un parteneriat în vederea implementării proiectului „Creşterea gradului de protecţie şi conservare a biodiversităţii prin implementarea Planului de management al Sitului Natura 2000 ROSPA0106 Valea Oltului Inferior”, finanţat cu fonduri europene, a fost încheiat de Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) Olt şi Asociaţia pentru o Românie Deschisă din Craiova.
Activităţile care se vor desfăşura în cadrul acestui proiect vizează conservarea biodiversităţii, conştientizarea şi educarea publicului privind importanţa conservării diversităţii biologice în ariile naturale protejate din judeţul Olt, cât şi îmbunătăţirea calităţii habitatului de hrănire pentru speciile de păsări: egreta mare (Egretta alba), cormoranul mic (Phalacrocorax pygmeus), dumbrăveanca (Coracias garrulous), sfrânciocul cu fruntea neagră (Lanius minor).
Proiectul este cofinanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR) prin Programul Operaţional Infrastructura Mare 2014-2020, are un buget de 5.552.412,00 lei, din care 4.684,692,04 lei este valoarea eligibilă nerambursabilă prin FEDR, 826,032.06 lei de la bugetul de stat şi 678.30 lei contribuţie APM Olt.
Perioada de implementare a proiectului este între 01.07.2017 şi 30.06.2020. În perioada 01.07-31.12.2017, în cadrul proiectului au fost lansate licitaţiile pentru servicii şi produse pentru realizarea acţiunilor stabilite pentru implementarea planului de management al sitului.
Realizarea măsurilor pentru menţinerea şi îmbunătăţirea stării de conservare a speciilor şi habitatelor de importanţă comunitară pentru care a fost declarată aria naturală protejată se referă la asigurarea unor condiţii optime de cuibărire şi hrănire, pe durata implementării planului de management, în scopul realizării unei stări de conservare favorabile pentru speciile criteriu din sit.
De asemenea, proiectul vizează identificarea tuturor coloniilor monospecifice sau mixte de cuibărit pentru speciile dependente de mediul acvatic, monitorizarea tendinţelor populaţionale pentru speciile prioritare de păsări în sit, investigarea şi evaluarea utilizării şi a tipurilor de pesticide folosite în pajiştile, păşunile şi terenurile agricole din sit, monitorizarea schimbării folosinţei terenurilor şi controlul regulat la calităţii apei.
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.