Proiectul „Autorii sunt în sală ” continuă.
Publicat de Cosmin Meca, 20 ianuarie 2016, 10:45
Proiectul „Autorii sunt în sală ”, care a debutat la finalul anului 2013, continuă și în acest an. Prima ediție din 2016 aduce în fața publicului craiovean spectacolul „Revolta Evei Braun”, de Bogdan Cristian-Drăgan, care va realiza și regia. Spectacolul va fi prezentat sâmbătă, 23 ianuarie, de la ora 17, la sala „Ion D. Sîrbu”.
Spectacolul este o farsă tragică, în care Napoleon Bonaparte are „șansa” să-l întâlnească pe Adolf Hitler, un bărbat plictisit și aferat pentru care viitorul nu mai reprezintă un secret. Chiar și ceea a ce a fost cunoscut în istorie drept atentul la viața sa produs de contele von Stauffenberg este deja o scenetă ratată pentru Fuhrer, un om care nu-și ascunde nerăbdarea și superioritatea în timpul întâlnirii istorice cu Împăratul Franței. Surprizele propuse de dramaturg continuă, căci în piesă apar și alte personaje istorice arhicunoscute, dacă nu ar fi decât să-i numim pe Anne Frank, Alfred Dreyfus sau pe faimosul Ursar de etnie rromă!
Din distribuție fac parte Adrian Andone, Anca Dinu, Angel Rababoc, Raluca Păun, Eugen Titu, Geni Macsim, Gabriela Baciu, Valer Dellakeza, Iulia Colan, Cătălin Vieru, Petronela Zurba, Ştefan Cepoi, Dragoş Măceșanu și studenții Andrei Nedelea și Robert Iovan. Intrarea publicului este liberă.
„Autorii sunt în sală ” este un proiect menit să încurajeze dramaturgia contemporană românească, din dorința de a sensibiliza regizorii aflați în căutare de texte valoroase, precum și de a atrage publicul către creația dramatică autohtonă. Proiectul este destinat prezentării unor texte din dramaturgia originală românească a ultimilor ani.
Până în prezent, la Teatrul Național „Marin Sorescu” au fost puse în scenă spectacole din dramaturgia unor autori precum Cornel Mihai Ungureanu, Daniel Bănulescu, Valentin Nicolau, Cornel Udrea, Gheorghe Truță, Mircea M. Ionescu, Sergiu Vâlcu.
Bogdan-Cristian Drăgan (n. Bucureşti, 13 martie, 1956) a absolvit inițial Academia de Studii Economice Bucureşti, Secţia Relaţii Economice Internaţionale (1980), iar apoi Academia de Teatru şi Film Bucureşti, Regie film şi tv (clasa Dan Piţa şi Valeriu Moisescu), şef de promoţie (1993). Este doctor în cinematografie şi media al U.N.A.T.C. Bucureşti, cu o lucrare despre videoartă (2002). A fost cercetător ştiinţific principal la Institutul de Economie Naţională şi la Departamentul de Reformă al Guvernului României. A publicat numeroase articole şi a colaborat în reviste de specialitate. Realizator şi moderator al emisiunii „Art Magazin” la TVR Craiova. Este conferenţiar univ. dr. la catedra de regie film şi tv a U.N.A.T.C. Bucureşti şi profesor asociat la Departamentul de Teatru din Craiova (Arta actorului de film, Practica spectacolului teatral, Analiza textului dramatic). A susținut conferinţe şi comunicări ştiinţifice la Dessau, Cairo, Paris pe teme de film, teatru şi videoartă. În prezent, Drăgan este regizor artistic la TVR Craiova şi TVR 3.
La Teatrul Național din Craiova, Bogdan-Cristian Drăgan a montat piesele „Domnişoara Iulia” de August Strindberg, „Naşterea” de Constantin Voiculescu, „Ursul” şi „Cântecul lebedei” de A.P. Cehov, „Valsul hazardului” de Victor Haim.
Alte repere din biografia sa artistică:
– Participări la festivalurile internaţionale de la Munchen, Cairo, Paris, Londra, Dresda, Dessau, Tel Aviv, Budapesta, Bremen, New York.
– Expoziţie de fotografie la Muzeul de Artă din Craiova, Palatul „Jean Mihail”
– Scenarist al serialului BBC „Piaţa rotundă”, premiul al II-lea, New York.
– Autor al pieselor de teatru „Revolta de pe urmă a Evei Braun” şi „Bietul John, „reprezentată pe scena Teatrului „Elvira Godeanu”, premiul Fundaţiei Elvira Godeanu.
– Participare la ultimele trei ediții ale Festivalului Internțional Shakespeare cu filmele „Shakespeare in Life” „Just Hamlet” și „Anatomia sticlei.”
Filmografie selectivă:
„Cortul”, lung metraj cu Victor Rebengiuc, Ilie Gheorghe, Anca Dinu, Claudiu Bleonţ, Cristian Iacob. Peste 100 de scurt metraje şi filme pentru televiziune; „Ema”, marele premiu Costineşti; „Los olvidados”, premiul Festivalul Dakino; „Poveste din cartierul de est”, premiul al II-lea, Dresda; „Plecare în străinătate”, premiul UCIN pentru cel mai bun film video al anului; „Cooking”, premiul întîi Festivalul de la Dessau; „Shakespeare in Life”, prezentat la Festivalul Shakespeare, „Imagini”, film realizat pentru BBC; „O zi de școală”, marele premiu SIMFEST.
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.