Protejarea pietonilor, prioritatea poliţiştilor doljeni
Publicat de Cosmin Meca, 21 noiembrie 2019, 19:00
În zilele de 19 și 20 noiembrie a.c., poliţişti din cadrul Serviciului Rutier Dolj, Biroul Rutier Craiova, formatiunilor rutiere din cadrul polițiilor municipale și orășenești, dar și efective de ordine publică au acționat pentru prevenirea accidentelor produse pe fondul indisciplinei pietonilor, precum și neacordării priorităţii de trecere pietonilor, pe principalele sectoare de drum care înregistreaza valori de trafic ridicate.
În cadrul acţiunilor, poliţiştii au vizat şi prevenirea evenimentelor rutiere produse ca urmare a utilizării telefonului mobil fără a avea montat dispozitiv tip ,,mâini libere”, de către conducătorii auto, dar și pe linia conștientizării importanței utilizării centurii de siguranță.
Timp de două zile, poliţiştii au constatat abateri la regimul rutier, în acest sens fiind aplicate 140 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de peste 38.000 lei.
Din totalul de sancţiuni, 72 au fost aplicate pietonilor, 19 pentru neacordarea priorităţii de trecere pietonilor, 17 pentru neutilizarea centurii de siguranţa, 12 pentru utilizarea telefonului mobil în timpul conducerii vehiculelor şi 20 pentru alte abateri la regimul rutier.
Ca măsuri complementare, oamenii legii au retinut 31 de permise de conducere şi au retras 3 certificate de înmatriculare.
Inspectoratul de Poliţie Judeţean Dolj recomandă tuturor participanţilor la trafic să respecte cu stricteţe regulile de circulaţie, îndrumările agenţilor de circulaţie şi semnificaţia indicatoarelor .
Principalele cauze generatoare ale accidentelor rutiere grave, produse în judeţul nostru, au fost reprezentate de neacordarea de prioritate pietonilor sau vehiculelor, traversările neregulamentare, precum şi viteza neadaptată condiţiilor de drum.
Poliţiştii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Dolj desfăşoară în permanenţă acţiuni pentru combaterea principalelor cauze de producere a accidentelor rutiere, astfel, în primele 10 luni ale acestui an, poliţiştii cu atribuţii pe linie rutieră au aplicat 35.380 de sancţiuni contravenţionale pentru abaterile constatate la regimul circulaţiei pe drumurile publice, 1.897 dintre acestea fiind aplicate pietonilor.
Ca măsuri complementare, poliţiştii au reţinut 5.532 de permise de conducere şi au retras 1.491 de certificate înmatriculare.
Pentru o călătorie lipsită de evenimente neplăcute, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Dolj recomandă pietonilor respectarea câtorva sfaturi:
-să traverseze strada pe marcajul pietonal, prin dreptul indicatoarelor „Trecere pentru pietoni”, iar acolo unde sunt instalate semafoare, numai la culoarea verde a acestora;
-să aștepte sosirea autobuzului pe trotuar;
-după coborârea din mijloacele de transport public să nu traverseze prin fața sau prin spatele acestora ci după plecarea lor din stație, prin locurile rezervate trecerii;
-înainte de a traversa, să se asigure că în acel moment nu se apropie vehicule sau conducătorii acestora au sesizat intenția lor și au oprit pentru a le acorda prioritate de trecere;
-să nu pună conducătorii de autovehicule în situația de a frâna brusc pentru a le acorda prioritate;
-să fie precauți când traversează noaptea sau în condiții de vreme nefavorabilă (ceață, ploaie, ninsoare);
-copiii mici trebuie ținuți de mână, iar deplasarea și poziționarea lor să se facă în partea dinspre clădiri sau garduri, opusă marginii drumului;
-să utilizeze trotuarelor aflate de o parte și de alta a părții carosabile.
-când trotuarele lipsesc, circulația se face pe acostament sau pe partea stângă a carosabilului în sensul de mers și cât mai aproape de marginea acestuia.
De asemenea, şi conducătorilor auto le facem următoarele recomandări꞉
-adaptaţi permanent viteza de deplasare la particularităţile de drum si de trafic!
-nu vă angajaţi în efectuarea de depăşiri neregulamentare!
-folosiţi corect luminile, atât pe timp de zi, cât şi pe timp de noapte, ploaie abundentă sau ceaţă densă!
-respectaţi normele rutiere privind prioritatea de trecere, indiferent că este vorba despre pietoni sau alte vehicule şi reduceţi viteza în zona trecerilor de pietoni pentru evitarea evenimentelor rutiere;
-folosiţi centura de siguranţă – vă poate salva viaţa în caz de accident;
-nu conduceţi sub influenţa băuturilor alcoolice;
-nu conduceţi dacă vă simţiţi obosiţi!
-este chiar indicat să opriţi din când în când, pe parcursul traseului, pentru a vă destinde şi a vă reface forţele!
-acordaţi un plus de atenţie conducerii prin intersecţiile nedirijate, depăşirii mijloacele de transport în comun sau a altor autovehicule şi vitezei cu care rulaţi, pentru a putea în orice moment manevra şi opri în deplină siguranţă autoturismul, dacă situaţia o impune!