Refuzul copiilor de a mânca legume – cum să gestioneze părinții situația
Publicat de Cosmin Meca, 7 februarie 2023, 08:51
Nu este un secret faptul că cei mici pot vedea negru în fața ochilor atunci când li se asezonează masa cu ceva verde. Ne dorim ca ei să fie sănătoși, să mănânce mai bine decât poate am făcut-o noi, așa că frustrarea și indignarea devin majoritare în fața unui refuz din partea celui mic. Putem face ceva sau ar fi mai bine să renunțăm?
Este inutil să povestim despre beneficiile unei alimentații bogate în nutrienți și variate, dar ar trebui să știm câte ceva despre acest lung și sinuos demers.
Conform biologiei și studiilor, copiii au mult mai mulți receptori care identifică gustul legumelor cu un teren periculos. Pe de altă parte, textura plăcută și dulce a altor alimente, ori chiar crocantă, va transmite siguranță celor mici.
Fii un exemplu pentru copilul tău
Nu uitați că cei mici copiază în proporție foarte mare ceea ce văd la părinții lor.
„Nu este o metaforă când spunem că părinții sunt primele modele din viață. Am întâlnit mulți părinți întristați de refuzul copiilor de a mânca legume, dar nici lor nu le plac. Nici ei nu mănâncă legume, nici în fața lor, nici în spatele lor.
Și atunci, de ce ai avea pretenția ca cel mic să creadă în ceva ce tu, ca părinte, aparent nu crezi? Introdu și în meniul tău legumele și apoi problematizează-l pe cel al copilului”, spune Eduard Andrei Vasile, specialist în relații de cuplu și familie.
Privește situația în ansamblu
Poate fi frustrant ca un copil să nu mănânce verdețuri, legume, dar poate compensa prin fructe. Poate că o face deja.
Să nu lăsăm impresia celor mici că tot ceea ce fac și nu are legătură cu legumele este greșit. O mare parte dintre nutrienți se găsește și în fructe.
Evaluează stilul de viață al copilului
Dacă este predominat de fast-food, sedentarism, ecrane peste ecrane, este momentul să faci o schimbare.
„Toate aceste artificii pe termen scurt nu aduc decât dezavantaje și probleme mai târziu în viață. În linii mari, nu forța, nu obliga, nu aplica pedepse.
Mai încearcă, ai răbdare, dar presiunea nu își are locul. Efectul obținut nu va fi și cel scontat.
Fii un exemplu bun și tratează cu prietenie acest subiect. Ai grijă, de altfel, și de restul alimentației celui mic”, adaugă specialistul.
sursa: csid.ro