Regiunile deșertice pot ajuta oamenii de știință să facă predicții despre efectele încălzirii globale asupra zonelor temperate
Publicat de Cosmin Meca, 26 iulie 2022, 14:51
Potrivit NASA, 19 dintre cei mai fierbinți ani din istorie au avut loc după anul 2000, 2016 fiind la egalitate cu 2020 pentru cei mai călduroși ani din istorie.
Evenimentele meteorologice extreme sunt din ce în ce mai frecvente. Incendiile de pădure se înmulțesc, iar perioadele de ploaie, urmate de secetă prelungită, devin o normalitate.
Pentru a prezice felul în care zonele mai umede vor evolua în viitor, cercetătorii au elaborat o listă de reguli unice care guvernează viața din ecosistemele aride, printre care se numără ciclurile rapide între condițiile umede și uscate care influențează activitatea plantelor și a animalelor și redistribuirea apei în soluri de către rădăcinile plantelor.
Echipa a identificat o serie de mecanisme diferite, controlate de factori de mediu, care afectează mai multe procese, inclusiv distribuția vegetației, creșterea plantelor, fluxul de apă, bilanțul energetic, ciclul carbonului și al nutrienților și descompunerea materialului mort.
De exemplu, o mare parte din Europa s-a confruntat cu o secetă severă și un val de căldură în vara anului 2018. Ca urmare, acoperirea redusă a plantelor din câmpurile agricole în această perioadă a dus probabil la apariția unor procese biologice asemănătoare deșertului în aceste locuri de obicei umede.
Cercetătorii speră că o mai bună înțelegere a acestor sisteme deșertice adaptate în mod unic va determina societatea să stabilească așteptări realiste pentru viitorul zonelor istoric temperate și mai umede.
Sursă text: eurekalert.org