Regulă nouă înainte de Crăciun: nu poţi tăia porcul fără veterinar
Publicat de Cosmin Meca, 20 noiembrie 2019, 11:25
Ministerul Agriculturii a transmis săptămâna trecută către Direcţiile Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) o notă de serviciu prin care se solicită examenul ante şi post mortem la suine. În concret, sacrificarea porcilor în gospodării se mai poate face acum numai sub supravegherea unui veterinar.
Direcțiile Sanitar-Veterinare au anunțat primăriile care, la rândul lor, au început să îi instruiască pe oameni.
Regula este aproape imposibil de aplicat deoarece nu sunt suficienți medici veterinari.
„Ar trebui să fie cel puţin 20 de medici veterinari în fiecare localitate. Numai aşa am putea, cât de cât, acoperi perioada de sacrificare a porcilor pentru Crăciun (22-24 decembrie). Sunt comune în Dolj unde nu există medici veterinari.
Aceştia nu au o relaţie contractuală cu DSVSA. Noi le solicităm sprijinul şi plătim pentru serviciile pe care le fac pentru noi. La o comună sunt cel puțin 1.000 de porci.
În condițiile în care noi avem un singur medic și un tehnician sau maximum doi, n-ai cum să fii peste tot. Avem acum şi acţiuni de verificare a circulaţiei animalelor dintr-o localitate în alta“, a declarat dr. Andrei Butaru, director DSVSA Dolj.
În Olt, respectarea legii se va dovedi o adevărată provocare
Veronel Bolborea, directorul Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Olt, a declarat că situaţia este complicată. „Sunt medici care au preferat să se ocupe de alte activități, în alte domenii. În prezent, din cauza deficitului de animale, nu se mai asigură veniturile necesare funcționării unor astfel de cabinete. (…)
Facem față cu greu“, a spus Veronel Bolborea, directorul DSVSA Olt, conform digi24.ro.
În judeţul Olt sunt 44 de medici veterinari.
47 de medici veterinari trebuie să verifice zeci de mii de porci în Gorj
Medicii veterinari din Gorj trebuie să verifice zeci de mii de porci înainte de Crăciun. Măsura a fost dispusă pentru a se monitoriza posibilele cazuri de pestă porcină africană. În acest fel se urmărește răspândirea virusului bolii respective. Măsura ar fi bună, dacă s-ar putea pune în practică. În județul Gorj este imposibil de aplicat o astfel de dispoziție.
În judeţ sunt 73.541 de porci şi decât 47 de medici veterinari, care au contract cu DSVSA Gorj. Anul trecut, au fost sacrificați de Crăciun aproape 40.000 de porci. Va fi imposibil ca personalul sanitar-veterinar să poată verifica porcii înainte și după sacrificare. Potrivit reprezentanților DSVASA Gorj, nici 10% din porcii care vor fi sacrificați nu vor putea să fie verificați de autorități.
De exemplu, anul trecut s-au realizat peste 3.000 de examene trichineloscopice la peste 40.000 de suine sacrificate. Restul proprietarilor nu au mai mers să facă analizele la carne.
Așadar, și măsura de verificare a prezenței pestei porcine africane la porcii care urmează să fie sacrificați de Sărbători va rămâne una cu efecte mai mult pe hârtie.
sursa: gds.ro