Remedii contra mahmurelii
Publicat de Cosmin Meca, 1 ianuarie 2019, 19:00
Aspirina nu trebuie să lipsească din casa petrecăreţilor. Acest medicament alungă durerile de cap. Pentru ca efectul să fie cel aşteptat, medicii nutriţionişti recomandă ca această pastilă să fie luată la patru ore după ce ai lăsat paharul jos. Luată imediat, aspirina va irita sistemul digestiv, şi aşa afectat de alcool.
Pentru că organismul este deshidratat, apa nu trebuie să lipsească din dieta de a doua zi. Nutriţioniştii recomandă înlocuirea apei plate cu cea minerală, pentru că aceasta din urmă este mai bogată în minerale.
Un alt truc constă în adăugarea sucului de lămâie peste apa minerală, deoarece va furniza corpului vitamina C, responsabilă cu eliminarea rapidă de alcool din organism.
Dulciurile au rolul de a reglementa nivelul de glucoză din sânge, fiind recomandate după excesul de alcool. Ouăle la micul dejun pot restabili nivelul vitaminei B, dar şi al proteinelor care dau organismului putere.
Fresh-ul de portocale, dar şi celelalte sucuri din citrice trebuie evitate după o noapte de beţie, deoarece acestea cresc nivelul de aciditate din stomac. De asemenea, cafeaua, ceaiul negru, ceaiul verde şi băuturile accentuează starea de deshidratare, din cauza conţinutului ridicat de cofeină. Sucuri antimahmureală sunt cele din mere şi sfeclă roşie, cartofi şi morcovi, ori cel din roşii, mere, morcovi sau amestecul făcut din banane, căpşune, miere, lapte şi un praf de sare.
Ghimbirul te ajută să scapi mai ales de senzația de greață asociată beției. Ai grijă, însă, berea cu ghimbir nu va face mari minuni. Tot mai bun este un ceai. Răzuiește 2-3 centimetri de rădăcină și pune la fiert în 500 ml de apă. Lasă să fiarbă 10 minute, apoi ia de pe foc, strecoară și bea cald sau rece. Ai grijă, căci ceaiul va fi destul de concentrat și de iute. Pentru un gust mai plăcut, poți să combini cu suc de lămâie și cu o linguriță de miere.
Pentru că după sărbători, cu o mulțime de preparate în frigider, nimeni nu se mai gândește la mâncare, zeama de varză acră este la fel de eficientă în tratarea mahmurelii. Bea câte un pahar din oră în oră, până te simți în stare să mergi într-un picior pe o linie dreaptă.
Oricine a fost măcar o dată mahmur știe că amețeala de după consumul de alcool vine întotdeauna însoțită de migrene. Dacă vrei să scapi de această stare păcătoasă, bea ceai verde, bogat în antioxidanți. Folosește câte o linguriță de plantă la fiecare 200 ml de apă. Prepară o infuzie cu apă clocotită și bea cât timp este încă fierbinte.
Este important să mănânci după ce ai consumat alcool, deoarece alimentele contribuie la metabolizarea rapidă a alcoolului. Aceste produse de origine animală funcționează ca un tampon gastric împotriva acidității produse de alcool. Carnea de pui, de curcan, ouăle și derivatele din lapte sunt bogate în cisteină, aminoacid mai puţin cunoscut care „taie” din toxicitatea alcoolului.