Reteta saptamanii: Tortellini la cuptor
Publicat de Cosmin Meca, 1 aprilie 2017, 11:35 / actualizat: 30 ianuarie 2021, 11:37
Saptamana aceasta va propun o reteta pe cat de simpla, pe atat de delicioasa! Inainte sa treceti la treaba, as vrea sa va spun o scurta poveste a pastelor tortellini. Cu o istorie veche de 500 de ani, tortellini sunt un tip de pasta fainoasa originara din Bologna.
Potrivit legendei, inventia tortelliniului este legata de doua povesti asemanatoare, dar din zone diferite. Prima si cea mai cunoscuta poveste despre inventia tortelliniului spune ca acesta ar fi fost inventat in regiunea Modena. Lucrezia Borgia ajunsese la un han din zona si fiind uimit de frumusetea ei, hangiul de acolo a urmarit-o seara prin gaura cheii pe cand aceasta se dezbraca. Din cauza luminii slabe a catorva lumanari din camera, hangiul nu a putut sa ii vada decat buricul. Forma acestuia l-ar fi inspirat sa creeze tortellini. Cea de-a doua legenda are personaje diferite: zeita Venus si zeul Jupiter au innoptat la un han din Bologna. Urmarea este aproape identica cu cea din povestea anterioara, doar ca este legata de buricul zeitei Venus.
Sper ca nu v-am plictisit prea tare cu povestea, asa ca trecem la gatit!
Important! Pentru acest fel de paste aveti nevoie si de un vas de yena sau de ceramica.
Ingrediente pentru 2 portii:
- o cutie 250gr tortellini proaspeti cu umplutura de prosciutto crudo (sau orice aroma va place, chiar simpli) – se gasesc in comert in orice hipermarket
- 500gr pasta de rosii de calitate
- 1 ceapa mare
- 1 morcov
- 3 catei usturoi
- ulei de masline
- sare, piper, busuioc
- 200 gr piept de pui afumat sau sunca de pui
- 100 – 150 gr mozzarella rasa
Mod de preparare:
- Punem la fiert apa pentru paste, in care adaugam un varf de sare si putin ulei de masline, ca sa nu se lipeasca
- Intre timp, tocam marunt ceapa, usturoiul, dam morcovul pe razatoare si apoi le calim in ulei de masline incins pana ce devin translucide
- In alta tigaie se pune pieptul de pui sau sunca la prajit pentru 2-3 minute in putin ulei de masline, apoi se amesteca cu legumele
- Adaugam pasta de rosii peste amestecul de legume si pui si lasam sa fiarba la foc mediu sau mic timp de 10 min
- Spre final, potrivim sosul de sare, piper si busuioc
- Punem tortellini in apa care fierbe si ii lasam in jur de minute, cu atentie insa sa nu se desfaca. Daca incep sa se desfaca din forma, inseamna ca sunt prea fierti.
- Punem tortellini intr-o sita si ii trecem printr-un jet de apa rece, apoi ii lasam sa se scurga bine
- Pana se scurg tortellini, pregatim vasul de yena sau de ceramica in care ii vom prepara la cuptor: punem o lingura de ulei de masline pe fundul tavii, apoi 2 linguri din sosul preparat si le amestecam, acoperind fundul vasului
- Punem tortellini in vas, iar peste turnam sosul. Daca aveti un vas mai mic, puteti pune compozitiile in straturi: unul de paste, altul de sos, si tot asa. Deasupra acoperim totul intr-o ploaie de mozzarella rasa. Nu va zgarciti la mozzarella! Nu veti regreta 🙂
- Puneti totul in cuptorul preincalzit pentru 20 de minute la 200 de grade.
- Cand serviti, mai puteti presara deasupra parmesan ras si busuioc proaspat.
Pofta buna!