Retete de tomna – Dulceata fara zahar
Publicat de Cosmin Meca, 14 octombrie 2016, 14:15
Merele, prunele şi gutuile au o cantitate mare de pectină, dar şi de zaharuri naturale.
De aceea, dulceaţa din aceste fructe necesită la preparare mai puţin zahăr. Sau chiar deloc, cum se întâmplă în cazul prunelor.
Reteta de magiun fara zahar
– 1 kg de prune foarte coapte
– o mana de nuci
– scortisoara
Speli prunele, le scoti samburii si le bagi la cuptor într-o cratita larga cu peretii ingusti.
Le lasi pana ce se îngroasa (în jur de o ora). Amesteci din cand în cand.
Cu un sfert de ora inainte de a fi gata, adaugi o mana de nuci si putina scortisoara.
Amesteci si dai din nou la cuptor.
SFAT: Pastreaza dulceata în locuri uscate si racoroase.
Aceasta dulceata fara zahar se poate consuma frecvent chiar si de cei cu diabet sau de cei aflati la dieta.
Ca dulceata sa poata fi pastrata mai mult de un an, trebuie foarte bine sterilizata.
„Este vorba de un procedeu numit tindalizare, adica o pasteurizare fractionata, timp de mai multe zile”, explica specialistii.
În prima zi, se pun borcanele spalate în cuptor, la 200 gr.C, timp de o ora.
Capacele se pot steriliza cu alcool sanitar. A doua zi punem dulceata în borcane, apoi le fierbem pe bain-marie.
„Le lasi la racit apoi repeti procedeul înca doua zile. Asa se distrug nu doar formele rezistente la temperatura (drojdiile, bacteriile), ci si sporii”.
„Nu sunt recomandate «fixurile» (aditivi) sau conservanţii de tipul aspirinei, care perturbă microflora intestinală, producând un dezechilibru între flora bună şi bacteriile rele“, menţionează specialistii Institutului Naţional de Cercetări Alimentare, Bucureşti.
În plus, aportul de aspirină accelerează de 2-3 ori pierderea vitaminei C din organism.
Atenţie! Dulceţurile în care s-a adăugat aspirină sunt contraindicate persoanelor care iau tratament cu anticoagulante (acidul acetilsalicilic are efect de subţiere a sângelui) sau celor care au boli cardiovasculare.
Sursa : Institutului National de Cercetari Alimentare Bucuresti.