Rica Raducanu – un personaj unic in peisajul „sportului rege”
Publicat de Cosmin Meca, 6 iulie 2016, 08:28 / actualizat: 30 ianuarie 2021, 11:16
Farmecul vietii rapidiste a fost creat în 93 de ani de existenţă de personaje de poveste – unele aflate pe gazon, altele în tribună – care au avut un numitor comun: dragostea pentru culorile alb-vişinii.
Legendarul fost internaţional, care a jucat la Rapid, Sportul şi Steaua, va ramâne în memoria microbiştilor drept portarul care salva goluri imposibile şi încasa goluri simple, din cauza neatenţiei.
Glumele şi nonconformismul său pe teren, au făcut timp de zeci de ani deliciul celor care l-au cunoscut pe cel care a devenit celebru în lumea fotbalului drept Rică Răducanu, dar al cărui nume real, în acte, este Necula Răducan.
Personaj pitoresc şi plin de umor, Rică Răducanu este una dintre legendele vii ale Rapidului, echipă la care a evoluat timp de un deceniu. În perioada 1965-1975 a apărat poarta echipei de fotbal Rapid Bucureşti la care a debutat în Divizia A.
Stilul său de a apăra, deşi extravagant, a fost eficient şi a condus la câştigarea campionatului în anul 1967, primul din istoria echipei, şi a două Cupe ale României în 1972 şi 1975.
S-a calificat împreună cu naţionala României la turneul final al Campionatului Mondial din Mexic 1970, unde a jucat împotriva Braziliei, viitoarea campioană mondială.
Doi ani mai târziu s-a calificat cu echipa naţională în sferturile de finală ale Campionatului European.
Ultimul portar boem din fotbalul nostru are în palmares primul gol înscris în meci oficial de un ultim apărător din acţiune, pe aici prin Carpati, şi totodată primul goalkeeper surprins în off-side. Stilul său spectaculos, dar inconfundabil, de a sta în poartă a creat multe atacuri de panică în rândul antrenorilor pe care i-a avut pe bancă, dar şi în tribune între fani. Oare ca antrenor, şi-ar dori un astfel de jucător?
Rică Răducanu rămâne una dintre cele mai pitoreşti figuri ale Giuleştiului într-o perioadă de aur a Rapidului, atunci când pe gazon se aflau Niki Dumitriu, Ion Ionescu, Dan Coe, Lupescu, Codreanu sau mai târziu Nae Manea. Dar nici acum nu ducem lipsa de talente:
Stilul cu care a abordat jocul este neegalat de nici un alt portar. Pentru Rică Răducanu fotbalul a fost ca o joacă a jocului copiilor mari.
Definitorie pentru el a fost bucuria de a juca şi de a se juca – totul pe fondul talentului său nativ. De băiat simplu. Iar oamenii l-au apreciat şi îl apreciază şi acum – a fost omagiat în comuna sa natală, Vlădeni – Ialomiţa, Victor Socaciu i-a dedicat o melodie, „Portar sub Podul Grant”, Sorin Satmari a scris despre el cartea „Un portar prea mare pentru un careu atât de mic”, regizorul Andrei Blaier i-a oferit posibilitatea să-şi joace propriul rol în filmul „Totul despre fotbal”, unde a fost coleg de platou cu monştri sacri ai cinematografiei, Gheorghe Dinică şi Jean Constantin, iar regizorul Mircea Daneliuc l-a distribuit în filmul “Legiunea străină”,
Fostul portar al naţionalei României este actorul principal al multor momente haioase, care au făcut din el un personaj unic în peisajul „sportului rege”
Acum, la 70 de ani Rică rămâne doar cu o unica iubire: cea vişinie. Pentru că el va rămâne întotdeauna personaj principal în istoria clubului de lângă Podul Grant.
Radio România Regional
Realizator Cristina Ion
Prezentator Camelia Teodosiu
Voice over Andreea Bratu
Operator cameră Andrei Creţoiu
Editor imagine Cosmin Boroiu
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.