Risc însemnat de avalanșe în Făgăraș și Bucegi
Publicat de Puiu Vulea, 27 februarie 2018, 07:54
Administrația Națională de Meteorologie (ANM) informează că în masivele Făgăraș și Bucegi se înregistrează risc de avalanșă însemnat (grad 3), după cum urmează:
La altitudini de peste 1800 m: RISC ÎNSEMNAT (3): În partea superioară a stratului de zăpadă se întâlnește un strat de zăpadă ușoară, de tip pulver, de grosime variabilă, ce poate atinge pe alocuri 15-20 cm, strat depus peste plăci mai vechi de vânt constituite din cristale fine și fațetate. Sub aceste straturi instabile, spre sol, stratul este bine compactat și relativ stabil în Masivul Făgăraș . Declanșările de avalanșe vor fi posibile chiar și la supraîncărcări slabe cu turiști sau schiori pe pantele mai înclinate, dar izolat sunt posibile și avalanșe spontane de suprafață tip pulver de dimensiuni mici și medii. În cazuri izolate, avalanșele de suprafață, pot angrena și straturile profunde, în special în Bucegi.
La altitudini mai mici de 1800 m: RISC ÎNSEMNAT (3): Stratul are dimensiuni relativ reduse sub 1600 m. Stratul instabil de la suprafață măsoară pe alocuri 10-15 cm de zăpadă recentă, dar în zonele adăpostite sunt acumulări mai mari. Zăpada recentă este depusă peste straturile vechi, stabilizate. Pe versanții suficient de înclinați sunt posibile avalanșe de dimensiuni mici sau medii, în special în zona 1600-1800 m, în condiții de supraîncărcare cu turiști sau schiori. În cazuri izolate sunt posibile avalanșe spontane de tip pulver de mici dimensiuni.