Riscul de demență poate să fie influențat de zona în care locuim
Publicat de Cosmin Meca, 28 martie 2022, 12:51
Un studiu care s-a bazat pe datele colectate de la aproximativ 4700 de persoane cu vârste cuprinse între 40 și 70 de ani, din diferite regiuni ale Australiei, în perioada 2016-2020, a dezvăluit că rezidenții din cartierele mai bogate au prezentat un risc mai scăzut de demență, comparativ cu cei care proveneau din medii defavorizate.
Rezultatele obținute sunt în concordanță cu cele obținute de cercetătorii americani, care au observat o frecvență mai mare a bolii Alzheimer în cartierele dezavantajate.
Totuși, anumite lucrări din Regatul Unit relevă că doar persoanele cu doar persoanele cu statut socio-economic scăzut au un risc mai mare de demență, nu și în rândul cartierelor.
Poluarea din marile metropole a fost legată de declinul cognitiv chiar și la tineri. Dieta ar putea avea de asemenea un rol important în prevenirea acestui tip de afecțiuni. Alimentele benefice, cum ar fi legumele, fructele de pădure, nucile, uleiul de măsline și peștele, au însă un preț ridicat, fiind consumate mai rar de persoanele defavorizate.
Și accesul la spații verzi, instituții sanitare și de învățământ poate infulența riscul de a dezvolta boli cognitive.
Oamenii de știință afirmă că pot fi prevenite până la 40% din cazurile de demență dacă experții vor afla care sunt factorii care diminuează declinul cognitiv, protejând astfel o mare parte din populația îmbătrânită împotriva unor boli destul de comune.
Sursă text: sciencealert.com