Risipa alimentară și data expirării produselor
Publicat de Cosmin Meca, 24 ianuarie 2016, 11:42
Una din problemele majore în Uniunea Europeană este risipa alimentelor, în raportul inclus în campania ”Stop Food Waste”, fiind prezentată cifra de aproximativ 100 de milioane de tone de alimente irosite anual și, dacă nu se face nimic, deșeurile alimentare s-ar putea ridica la peste 120 de milioane de tone până în 2020. Mâncarea este irosită în întreg lanțul de aprovizionare: în etapa de producție, la vânzare și de consumatori.
Pentru reducerea risipei de alimente, un rol important îl are citirea cu atenție a etichetei care indică ”termenul de garanție a produsului”, în accepțiunea largă a expresiei. Pentru etichetarea produselor alimentare sunt folosite două formule, asemănătoare ca formă dar având consecințe diterite în ceea ce privește perioada de consum a respectivului produs.
”A se consuma de preferință înainte de”, indică data până la care se garantează păstrarea calității produsului, acesta putând fi consumat și după această dată dar gustul și textura lui ar putea începe să se modifice.
”A se consuma până la” indică data până la care produsul alimentar poate fi consumat în siguranță, formula fiind întâlnită în cazul alimentelor perisabile, în general produse care se comercializează în stare proaspătă. Și în acest caz perioada de consum în siguranță poate fi prelungită printr-o congelare corespunzătoare imediat după cumpărare dar este indicat să nu achiziționați și să nu consumați niciodată un produs alimentar după data corespunzătoare mențiunii ”a se consuma până la”.