Mai că s-ar putea pune semnul egal între destinele lui Sylvester Stallone şi cel al celui mai iubit personaj al său, Rocky Balboa. La începutul anilor ’70 Stallone avea dificultăţi financiare atât de mari, încât a acceptat să joace şi într-un film sexy, The Party at Kitty and Stud’s. Cariera sa a evoluat cu mici roluri, dar marele succes a venit în 1976, când Rocky l-a transformat într-un adevărat star. Iată mai jos câteva detalii inedite despre Rocky, de la a cărui lansare se împlinesc la sfârşitul acestei luni patru decenii.
În martie 1975, Stallone asistă la meciul de box dintre campionul mondial Muhammad Ali şi Chuck Wepner. Toată lumea se aştepta ca starul incontestabil al boxului să-şi distrugă oponentul din primele runde, dar acesta a rezistat nu mai puţin de 15 runde. Spectaculoasa confruntare îl determină pe Stallone să scrie scenariul lui Rocky, despre un boxer din suburbiile oraşului Philadelphia, care primeşte şansa vieţii atunci când campionul mondial la categoria grea, Apollo Creed, îl alege ca oponent. Antrenamentul, lupta, deznodământul ei şi celelalte provocări din viaţa protagonistului au transformat Rocky într-un titlu clasic al filmului despre sport.
Oricât de impresionaţi de scenariu, producătorii nu l-au vrut pe Stallone, un actor cvasinecunoscut, în rolul principal. Mult mai celebrii Burt Reynolds, Robert Redford, Ryan O’Neill şi James Caan au fost luaţi în vedere pentru rol, dar ce nu pricepeau producătorii era imensa dedicare a lui Stallone, care scrisese scenariul în doar trei zile şi probabil punea semnul egal între ocazia lui Rocky de a face ceva de viaţa lui şi propria apariţie în film. Într-un final producătorii au cedat insistenţelor sale, cu condiţia ca bugetul să nu depăşească un milion de dolari. Conform mai multor surse, bugetul final s-a ridicat la 1,1 milioane. Încasările globale, în schimb, s-au ridicat la 225 de milioane de dolari, Rocky devenind una dintre cele mai rentabile producţii din istoria Hollywood-ului.
La premieră Rocky nu a avut cronici proaste, dar cronicarii consacraţi nu s-au grăbit deloc să-i prevestească statutul de clasic. Mulţi l-au considerat o poveste dătătoare de inspiraţie, dar nici foarte realistă şi nici relevantă. Într-o perioadă în care laudele curgeau către Network, All the President’s Men şi Taxi Driver, Rocky era etichetat mai degrabă ca naiv. Unul dintre promotorii filmului a fost nimeni altul decât Roger Ebert, care i-a dat lui Rocky patru stele din patru posibile şi a scris în cronica sa publicată de Chicago Sun-Times că Stallone îi aminteşte de Marlon Brando la tinereţe. Poate că Stallone nu s-a ridicat de-a lungul carierei la înălţimea comparaţiei, dar Rocky şi-a consolidat repede reputaţia de clasic.
Filmul a câştigat cinci milioane de dolari în weekend-ul de debut, dar spectatorii săi veneau în număr constant la cinema, convingând multiplexurile să mărească numărul de proiecţii. Nu există informaţii despre cât de lungă a fost şederea filmului în programul cinematografelor, dar Rocky a urcat pe primul loc în box office-ul american în 1976.
Rocky a avut nevoie de doar două luni pentru a deveni de la filmul iubit de public şi agreat de critică una dintre cele mai importante producţii ale anului 1976. La anunţarea nominalizărilor celei de-a 49-a ediţii a Oscarurilor, Rocky surprinde cu cel mai mare număr de nominalizări, zece, la egalitate cu mult mai bine primitul Network. All the President’s Men primeşte opt nominalizări, iar Taxi Driver primeşte patru. Împreună cu Bound for Glory, toate titlurile menţionate intră în cursa pentru categoria Cel mai bun film.
Seara începe bine pentru Rocky, cu o statuetă pentru Cel mai bun montaj, dar Bound for Glory, All the President’s Men şi Network câştigă majoritatea următoarelor categorii. În sfârşit, după mai bine de trei ore, legendara actriţă Jeanne Moreau urcă pe scena galei şi anunţă câştigătorul Oscarului pentru Cea mai bună regie: John G. Avildsen câştigă pentru Rocky! Este momentul când invitaţii şi spectatorii galei îşi dau seama că Rocky ar putea face din nou istorie, câştigând statueta pentru Cel mai bun film. Sala izbucneşte în urale când prezentatorul Jack Nicholson anunţă numele câştigătorului: Rocky.
Pe scena galei, producătorul Robert Chartoff se întoarce spre Stallone şi spune: „Vreau să-ţi mulţumesc pentru că ai împărtăşit visul lui Rocky cu noi şi pentru că ne-ai oferit o interpretare ce ne-a făcut vieţile mai pline”. La sfârşitul discursului producătorului, Stallone adaugă doar atât: „Tuturor celorlalţi Rocky din lume, vă iubesc”.
sursa:cinemagia.ro