Romania ar putea declansa o epidemie de rujeola la nivel european
Publicat de Cosmin Meca, 11 martie 2017, 10:30
Romania ar putea declansa o epidemie de rujeola la nivel european, spun autoritatile din mai multe state care urmaresc ingrijorate situatia.
Cu 17 decese si peste 3000 de bolnavi, tara noastra reprezinta un focar de rujeola care a depasit granitele. Doua tari ne acuza ca am exportat virusul.
Belgia a fost prima care a inregistrat 70 de cazuri la scurt timp dupa ce o persoana bolnava s-a intors din Romania. A urmat Ungaria care a raportat si ea zeci de imbolnaviri la un spital aflat aproape de frontiera cu noi.
A 17 a victima a rujeolei a fost o fetita de 1 an si 9 luni din Satu Mare. Copila, care a murit saptamana aceasta, nu fusese vaccinata impotriva virusului, la fel ca celelalalte 16 victime.
Situatia arata inspaimantator pentru ca numarul imbolnavirilor creste de la o saptamana la alta.
Avem acum peste 3400 de cazuri iar cea mai dramatica situatie se inregistreaza in judetele Caras Severin, Timis, Arad, Mures si Dolj.
La Resita, autoritatile au instituit carantina in spitale dupa ce numarul de bolnavi a depasit 700.
Dan Botgros, purtator de cuvant DSP Caras-Severin: „Este bine sa limitam imprastierea virusului, spunad asta ma gandesc si la cadrele medicale si la parintii care trebuie sa isi duca copii la medicii de familie”
Dar e prea tarziu sa poata fi oprita epidemia. Mai multe cazuri au ajuns de la noi si in Europa.
12 angajati ai spitalului din Mako, un oras aflata la 120 de km de Timisoara s-au imbolnavit. Medicii spun ca au avut un pacient roman si la scurt timp au aparut si primele cazuri de pojar. Preventiv, au institutit carantina ca sa nu raspandeasca virsul.
Si in Belgia au apaut zeci de cazuri, dupa ce intr-o comunitate s-a intors o persoana care vizitase Romania. Cum circulam liber in Europa, astfel de situatii se pot repeta oricand.
Ministrul Sanatatii spune ca rujeola a fost adusa in Romania dar ca el nu are ce face.
Florian Bodog, ministrul Sanatatii: „Eu nu vreau sa acuz pe nimeni, dar la noi tulpina a fost adusa din Italia de populatia nomada, imunizarea e singura masura eficienta de a preveni imbolnavirea.”
Adica, vaccinam si mai vedem. Din pacate insa, parintii nu-si mai vaccineaza copiii din diferite motive.
Din 4 persoane care se imbolnavesc de rujeola, 1 are nevoie de spitalizare, iar 1 din 1000 de bolnavi isi pierde viata. Cu toate astea statisticile arata ca in Romania rata de vaccinare a scazut dramatic in ultimii ani. Daca in 2010 era de 95%, in 2015 a fost de 85%.
Iar cifrele vorbesc despre prima imunizare. La a doua, situatia este dramatica in Romania.
Florian Bodog: ‘‘Suntem acum la 80% la prima doza, si la 50% la a doua doza”
Vaccinul ROR este gratuit, iar in prezent sunt disponibile peste 100 de mii de doze.
Dincolo de vaccinarea care ar salva copiii, autoritatile nu au alte recomandari. Nu se instituie carantina in judete sau macar in spitale, nu sunt identificate focarele din scoli sau gradinite iar acestea sa fie inchise.
Autoritatile nu iau in serios un pericol real. De exemplu, la o scoala din Ilfov, parintii reclama ca sunt zeci de copii bolnavi , iar clasele nu sunt dezinfectate.
Femeie: ”Nu stiu sa se fi facut vreo curatenie, ei neaga, au fost si cazuri de scarlatina si pojar”
Cativa copii bolnavi in fiecare clasa nu inseamna epidemie, spune directorul scolii.
Director scoala: ‘Nu sunt multi copii bolnavi, 4-5 la fiecare clasa cu varicela, nu avem rujeola”
Epidemia de rujeola a fost declarata anul trecut in toamna.
sursa:stirileprotv.ro