„Romania trebuie sa fie solidara cu refugiatii care ajung in Europa”
Publicat de Cosmin Meca, 6 septembrie 2015, 10:36 / actualizat: 30 ianuarie 2021, 11:03
„Declaraţiile premierului Victor Ponta şi ale Ministrului Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, demonstrează anvergura unei guvernări europene, solidară cu dramele milioanelor de cetăţeni afectaţi de războiul din Orientul Mijlociu sau Nordul Africii. În egală măsură, este salutară atitudinea corectă a mass-media care prezintă tragedia miilor de refugiaţi care, de cele mai multe ori, fug să-şi salveze viaţa lor şi a propriilor familii.Nu trebuie să uităm tragedia din Austria de săptămâna trecută, atunci când 59 de bărbaţi, 8 femei, 4 copii au murit sufocaţi într-un camion frigorific. Faptul că cei 71 de refugiaţi şi-au găsit sfârşitul pe continent a şocat Europa, dar este în primul rând un semnal de alarmă asupra atrocităţilor care se întâmplă în ţările lor de origine. Criza refugiaţilor este foarte gravă, dar Uniunea trebuie să fie unită şi solidară în primul rând în a sprijini stingerea conflictelor din aceste zone, reconstruirea autorităţii lor statale şi apoi repatrierea refugiaţilor. Solidaritatea e cea mai facilă când vremurile sunt bune, dar aceasta trebuie cu atât mai mult exersată în perioade de crize profunde.”
„Într-o opoziţie totală cu tot ceea ce înseamnă însăşi sentimentul de umanitate şi lipsit de orice urmă de responsabilitate, Traian Băsescu critică în termenii cei mai duri acceptarea de către statele europene şi partenerii României, a refugiaţilor. Să arăţi cu degetul către statele occidentale, pe care le faci vinovate de această situaţie, trădează nu doar iresponsabilitate dar şi o profundă necunoaştere a situaţiei din regiunea MENA. După declaraţiile şi apelul Angelei Merkel pentru soluţionarea crizei refugiaţilor într-un efort comun al statelor membre ale Uniunii, trebuie să ne întrebăm care este atitudinea Cancelarului german la declaraţiile fostului său aliat, pe care l-a susţinut în urmă cu trei ani, la referendumul de demitere?” a conchis eurodeputatul Victor Boştinaru.
„România este o ţară model de convieţuire paşnică între confesiuni. Dacă avem câte un nebun care vrea să arunce ţara în aer, avem legi, avem instituţii care îi pot răcori pe cei cu creierii încinşi. Unii politicieni, din populism, fac declaraţii aberante, să nu primim musulmani că sunt terorişti, să închidem graniţele. Dar când românii au mers în Europa? Declaraţiile populiste, demagogice, de la politicieni pe care nu îi mai băgaţi în seamă şi se bagă singuri în seamă, trebuie să le calmăm”.
„Cred că soluţiile de tip unilateral sau naţional izolate şi nu în concert cu celelalte state europene nu pot să aducă rezultate durabile pentru această problemă. În egală măsura cred că trebuie să găsim soluţii pentru tratarea problemei imigraţiei la sursa acesteia, inclusiv în ţările de origine. Nu este suficient să luăm măsuri de genul împărţirii de cote pentru fiecare stat european – aici dezbaterea, sigur, este deschisă – este important să tratăm sursa problemelor, instabilitatea care există la nivelul vecinătăţii sudice, combaterea terorismului, a problemelor legate de statalitatea slabă a unora dintre actorii din aceasta regiune sunt provocări care trebuie să-şi găsească răspuns în cadrul diverselor iniţiative şi acţiuni de la nivelul Uniunii Europene.”
„România nu trebuie să-şi asume parte din drama acestor amărâţi. Sunt alţii care au responsabilitate în Europa, care trebuie să-şi asume, pentru că sunt printre cei care au contribuit la crearea haosului în statele acestea. Eu nu vreau să iau acasă niciun refugiat. Legislaţia Uniunii Europene prevede repatrierea lor. UE are bani pentru aşa ceva. Trebuie luate măsuri care să descurajeze acest flux migrator.”