Romanii angajati in abatoarele germane dezvaluie cum se separa carnea pentru Europa de Est. Ce difera fata de cea pentru Vest
Publicat de Cosmin Meca, 6 mai 2017, 13:30
Una se trimite din abator catre estul si alta catre vestul Europei. Este marturia mai multor romani care lucreaza in Germania. Campania Stirilor PRO TV „Standard pentru est?” va prezinta marturia unor angajati romani in abatoarele germane.
Angajatii romani din abatoarele unor mari procesatori de carne din Germania sustin ca, din start, materia prima este separata in functie de tara de destinatie. Grija este mult mai mare cand vine vorba de statul german sau de altele vecine, pentru ca si legislatia e drastica, iar clientii taxeaza orice abatere.
Fie ca vorbim despre produse cu ambalaje identice, sau altele cu unul asemanator, un lucru este cert: in multe cazuri, produsul difera in Romania fata de ce gasim pe pietele externe.
Grasimea, considerata carne de lucru.
Sorin Minea, presedinte RomAlimenta: “Legislatia europeana este ambigua si lasa loc de interpretari, e la indemana fiecarui stat in parte sa impuna eventuale restrictii. La cremwursti, de exemplu, poate fi considerat ca fiind carne de lucru un procent de 25% de grasime. E la latitudinea producatorului daca mentioneaza materia grasa, ca atare pe eticheta, sau o include in procentul de carne. Asa ca avem pe piata parizer si cremwursti cu pana la 90% carne.”
Petre Alexe, profesor doctor in tehnologia carnii si Presedintele Asociatiei Specialistilor de Industrie Alimentara din Romania, spune ca legislatia europeana este destul de ambigua si ar trebui sa existe reglementari mai clare in privinta etichetarii carnii in Romania. Profesorul a pregatit un proiect privind o eticheta mai complexa pentru produse de la noi, care sa poata fi scanata in orice magazin si care sa ofere cumparatorului informatii detaliate privind calitatea materiei prime, inclusiv provenienta ei.
Petre Alexe, prof dr. la Fac de Chimie Alimentara „Dunarea de Jos” Galati: “Daca ele au fost comandate in procese diferite, ele vor fi produse diferite. Cei care comanda sunt cei care platesc, cei care contracteaza produse, factorul economic, de aici incep lucrurile, prima negociere este cu tenta economica. Problema grava e cand folosesti un brand si nu il respecti. Ei se acopera cu linia de produse si cu neatentia consumatorului care nu citeste tot. De aceea luptam sa existe o posibilitate usoara in a detalia si compara lucrurile.”
3.000 de romani lucreaza in abatoarele dintr-un land german
In landul german Renania de Nord-Westfalia exista o zona care abunda in abatoare si linii de procesare a carnii, unde sunt sacrificati cate 20.000 de porci pe zi. Aici lucreaza in jur de 3.000 de romani, de la macelari si transatori, pana la cei care ambaleaza si fac export de materie prima. Acestia sustin ca dublul standard intre vestul si estul Europei incepe inainte de procesarea carnii. Oamenii ofera detalii sub protectia anonimatului, sau filmati pe ascuns. Oficial, nu exista nicio diferenta intre marfurile livrate in Europa.
Furnizorii din Franta si procesatorii germani spun ca Romania e asociata tarilor din fostul bloc sovietic, cand vine vorba de gust si cerintele consumatorilor, adica prefera o carne grasa, care sa nu fie foarte pasata prin procesare, asa cum prefera nemtii, si care poate sa aiba bucatile de grasime la vedere.
Sorin Minea, presedinte RomAlimenta: „Sa nu credeti ca ei nu au aceste marfuri slabe. Au calitati, la ei gasesti si calitatea I si a III-a, dar la preturi diferite. Importatorii invoca aceeasi calitate, specialistii ii contrazic cu unele precizari detaliate, care tin de calitatea materiei prime si a procesului tehnologic. Modul de preparare poate tine de gustul unei natiuni, pentru anumite marfuri, insa aceasta realitate nu trebuie sa reprezinte un paravan pentru standard mai scazut, pe unele piete, cum este si cea romaneasca.”
sursa:stirileprotv.ro