Romanii au cheltuit anul trecut un miliard de euro pe bere
Publicat de Cosmin Meca, 13 aprilie 2017, 08:39
A fost arsita mare in Romania anul trecut, daca ne gandim ca am dat aproape un miliard de euro doar pe bere. Dincolo de gluma, in fiecare gospodarie s-au consumat, in medie, 13 litri lunar, potrivit datelor Asociatiei Berarilor.
Acestia remarca o crestere a consumului la sticla, dar si o rafinare a gustului pentru sortimentele mai scumpe. Imbucurator, sustin specialistii, este ca avem un consum moderat comparativ cu Vestul Europei.
Desi pentru tot mai multi romani ambalajul conteaza, jumatate dintre consumatori raman deocamdata atasati de berea la PET. Procentul scade insa an de an, in favoarea sticlei.
Julia Leferman, director general Asociatia Berarii Romaniei: „Este o tendinta de – e un cuvant poate nu tocmai corect – de „premiumizare” a preferintelor romanilor, de orientare catre produse de mai buna calitate.”
Cat despre berile cu arome sau cele bazate pe retete speciale ori artizanale.
Shachar Shaine, presedintele asociatiei Berarii Romaniei: „Majoritatea romanilor beau bere blonda, lager, 5 la suta alcool. In dezvoltarea pietei si in dezvoltarea gustului incepe o tendinta spre a consuma si alte beri, ca bere rosie, fermentata sau genul ale si altele care vin de-afara. Inca e foarte mic segmentul asta.”
15,8 milioane de hectolitri, adica vreo 30 de miliarde de beri – cam atata s-a baut anul trecut in Romania. Asta inseamna ca am cheltuit cam 4 miliarde de lei numai pe bere in 2016. La nivelul consumului stam destul de bine, locul 7 in Uniunea Europeana. Cehii sunt pe primul loc.
In materie de bere, romanii sunt consecventi – consuma 97% bere produsa aici. E adevarat, doar trei sferturi dintre ingrediente provin de la noi, iar producatorii se plang ca nu gasesc destul hamei pe piata. O mica parte din berea romaneasca este si exportata in tari ca Ungaria, Turcia, Italia, Republica Moldova si Bulgaria, declara stirileprotv.ro