Românii care vor lua și cu 1.000 de lei mai puțin din salariu. Măsurile fiscale au lovit o industrie cu 200.000 de angajați
Eliminarea facilităților fiscale din IT pune o presiune suplimentară pe industria din țara noastră, deja afectată de un val de concedieri în domeniu și de proiecte pierdute în fața altor state cu mână de lucru mai ieftină.
Publicat de Cosmin Meca, 8 ianuarie 2025, 08:30
Deși erau promise până în 2028, scutirile de impozite au fost eliminate complet. Și s-a întâmplat în lipsa unei consultări, spun sindicatele. În funcție de companie, pierderile vor fi suportate din bugetul angajatului sau vor fi acordate majorări salariale, pentru a acoperi o parte din tăieri.
Scuțiți până anul trecut de plata impozitului pe venit pentru sumele până în 10.000 de lei și de contribuția la pilonul 2 de pensii, care era opțională, angajați din industria IT vor fi taxați de la începutul lui 2025 la fel ca toți ceilalți. În funcție de opțiunile angajaților, pierderile sunt cuprinse între 650 de lei și 1.109 de lei.
De exemplu, un programator plătit acum cu 15.000 de lei brut, va ajunge la un net de 8.775 de lei, față de 9.884 de lei, cât primea în decembrie.
Piața globală de IT are probleme
Reducerile de personal luate în calcul vin pe fondul unui val de concedieri la nivel global cu care industria se confruntă de o vreme.
Conform datelor unei platforme de profil, anul trecut peste 500 de companii din întreaga lume au renunțat la 150.000 de angajați. Pierderile s-au văzut și în țara noastră în condițiile în care piața IT trece printr-o reorganizare.
Schimbările fiscale, spun specialiștii, pot conduce, inclusiv, la relocări ale companiilor în alte țări.
Tinerii care intră în IT, cei mai puternic afectați
Afectați vor fi mai ales tinerii ieșiti de pe băncile școlilor, care își vor găsi mai greu un loc de muncă. Cu sarcini care pot fi rezolvate de programe bazate pe inteligenta artificială, firmele vor fi și în acest an atente cu noile angajări.
Cu peste 45.000 de companii IT active pe piața noastră, sectorul oferă în continuare printre cele mai mari salarii. Potrivit datelor INS, câștigul salarial mediu brut trecea anul trecut de 16.000 de lei, adică 10.000 de lei net, bani cu care angajatul rămâne în mână după ce sunt plătite toate taxele.
Pe lângă angajații din IT, eliminarea facilităților fiscale este aplicată și pentru cei care lucrează în agricultură sau construcții
sursa: stirileprotv.ro