Roş Haşana 5774
Publicat de Puiu Vulea, 3 octombrie 2016, 17:34
3 octombrie 2016, dată a calendarului gregorian, este prima zi a noului an evreiesc, Roș Hașana, anul 5777 de la facerea lumii, conform calendarului ebraic. Anul Nou este la data de 1 a lunii Tishrei, prima lună a calendarului evreiesc modern și prima din cele 10 zile ale penitenței numite Yamim Norayim, care culminează cu Ziua Ispășirii, Yom Kipur.
Roș Hașana cade în a 162-a zi după prima din zilele Paștelui. În calendarul gregorian nu poate cădea mai devreme de 5 septembrie dar nici mai târziu de 5 octombrie. Datorită felului în care este calculat calendarul ebraic, Roș Hașana nu poate cădea niciodată joia, vinerea sau duminica.
Pentru evrei, sărbătoarea de an nou este un moment de analiză, un moment în care fiecare trebuie să se lepede de ce a fost rău în anul precedent, existând chiar obiceiul de a trece pe lângă o apă şi de a scutura buzunarele, fapt ce are semnificaţia curățării de tot ce este rău în vederea unui nou început.
Evreii craioveni s-au întâlnit duminică, 2 octombrie 2016 sau în ultima zi a lunii Elul, anul 5776, conform calendarului ebraic și, împreună cu prietenii și invitații lor, au sărbătorit Erev Roș Hașana sau Ajunul Anului Nou, au stat împreună la masă, Seder Roș Hașana, bogată în mâncăruri specifice: mere cu miere, rodie, diverse alte fructe, cap de pește, praz, prăjituri iar președintele comunității, profesor doctor docent Corneliu Sabetay, a prezentat câteva din obiceiurile sărbătorii, unul dintre cele mai importante fiind suflatul din Şofar (un corn de berbec), ceea ce simnifică „trezirea” poporului pentru a medita la faptele sale din trecut şi schimbarea în bine a celor rele.
Urăm și noi tuturor iudeilor „Șana Tova”, un an bun, Hag Sameah 5777, La Mulți Ani 5777!
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.