Rusaliile: traditii si superstitii
Publicat de Cosmin Meca, 19 iunie 2016, 10:43
Pogorarea Duhului Sfant sau Rusaliile este sarbatoarea crestina care comemoreaza pogorarea Sfantului Spirit asupra ucenicilor lui Hristos. Rusaliile se celebreaza anual la 50 de zile dupa Inviere.
In traditia romaneasca se spune ca cine nu va respecta sarbatoarea Rusaliilor va avea de-a face cu Ielele, spirite malefice, care aduc boala.
De Rusalii, credinciosii trebuie sa duca la biserica crengute de tei si nuc, pentru a fi sfintite. Cu aceste ramuri se vor impodobi casele si icoanele, pentru a fi alungate spiritele rele. In unele zone, pe langa tei si nuc, credinciosii mai folosesc leustean, usturoi si pelin.
In unele zone, oamenii obisnuiesc sa poarte in san sau in buzunare aceste plante, tot pentru a se feri de Iele.
Parte dintre ramurile de tei folosite la Rusalii sunt pastrate peste vara, pentru a ajuta in practicile de alungare a furtunilor si a grindinii.
De Rusalii se dau de pomana vase de lut sau de portelan, cani, strachini si vase de lemn impodobite cu flori si umplute cu lapte, vin sau apa.
In cimitire, mormintele sunt curatate si impodobite din timp, iar lumanarile ard intreaga perioada in care se desfasoara ceremonialului de pomenire. In aceste zile, la portile cimitirelor se intind mese pline cu colaci si sticle de vin impodobite cu verdeata si flori si au loc slujbe de pomenire. Fiecare mormant este sfintit. Dupa incheierea ceremonialului, satenii isi daruiesc unii altora ofrandele sfintite de catre preot sau le impart saracilor.
Obiceiuri de Rusalii:
– Dansul Calusarilor se intalneste mai ales in Oltenia, fiind considerat un joc tamaduitor, care aduce sanatate si noroc. Grupati in cete de cate 7-8, calusarii isi incep dansul a doua zi de Rusalii, mergand din casa in casa pentru a colinda si a alunga spiritele malefice. Oamenii obisnuiesc sa-i intampine pe calusari cu frunze de nuc, pelin, usturoi, apa si sare, uneori chiar si bani.
– Un alt obicei specific Rusaliilor, care se intalneste in Ardeal, poarta numele de „Impanatul boului”. Acesta consta intr-o procesiune ce se desfasoara pe ulitele satului, iar personajul principal este un bou impodobit cu fel si fel de ornamente din flori. Preotul trebuie sa-l sfinteasca atunci cand alaiul ajunge in fata bisericii, dupa care va da de baut participantilor. Apoi, boul este eliberat, iar o tanara fata va trebui sa-l stapaneasca si sa ocoleasca o masa de trei ori. Traditia spune ca acea fata se va casatori in anul ce urmeaza.
– Tot in Ardeal, imediat dupa Rusalii, se practica obiceiul numit „udatul nevestelor”. Pentru ca femeile sa fie sanatoase si frumoase in tot restul anului, traditia spune ca acestea trebuie stropite cu apa.
– De Rusalii, in gospodarii se prepara unsori cu care vor fi date ugerele vacilor, pentru a spori laptele.
– Si usile vor fi unse cu usturoi, pentru ca asa casa va fi pazita de rele si ghinion tot restul anului.
Superstitii specifice Rusaliilor:
– In zilele de Rusalii nu e bine sa mergi la camp, pentru ca Ielele te pot prinde si pedepsi
– De Rusalii nu se intra in vie, nu se merge in locuri pustii, pe langa paduri sau fantani, fiindca pot exista intalniri cu spiritele rele
– Cine lucreaza in ziua de Rusalii va fi pedepsit de puterea Ielelor, deoarce nu cinsteste si pretuieste cum se cuvine ziua
– Nu se merge la scaldat in ziua de Rusalii, fiindca este pericol mare de inec
– Nimeni nu trebuie sa urce in arbori sau in locuri inalte
– De Rusalii nu trebuie sa te certi si nici sa dormi sub cerul liber.
Sursa: ziare.com