Salamul de Sibiu, al doilea produs traditional romanesc recunoscut in UE
Publicat de Cosmin Meca, 19 februarie 2016, 18:03
„Salamul de Sibiu” a devenit cel de-al doilea produs românesc inclus în registrul celor ce poartă denumirea de „Indicație Geografică Protejată” (IGP). Comisia Europeană a aprobat, în data de 19 februarie, cererea de înregistrare depusă de autoritățile române în acest sens.
Acest tip de salam este un preparat din carne crudă, uscat, asemănător cârnatului, acoperit cu un strat subțire de mucegai. El este produs în București și în județele Bacău, Brașov, Covasna, Călărași, Ilfov, Prahova și, după cum sugerează și numele, Sibiu. Primele referiri la producția și comercializarea lui datează din secolul al XIX-lea, el fiind denumit inițial „Salam de iarnă”.
„Salamul de Sibiu” se alătură celor peste 1.300 de produse deja protejate în Uniunea Europeană.
Romania mai are un singur produs cu indicatie geografica protejata, magiunul din prune de Topoloveni, iar ministrul agriculturii, Achim Irimescu, declara la finalul anului trecut că România intenţionează să obţină recunoaşterea la nivel european a alte două produse: telemeaua de Ibăneşti şi celebrul cozonac secuiesc, kürtőskalács.