„Salata cu icre de știucă de Tulcea” – produs înscris în IGP
Publicat de Puiu Vulea, 5 iunie 2021, 11:44
Comisia Europeană a aprobat cererea de înscriere a „Salatei cu icre de știucă de Tulcea” din România, în Registrul indicațiilor geografice protejate (IGP).
„Salata cu icre de știucă de Tulcea” este o cremă pe bază de ulei de floarea-soarelui de culoare albă, obținută din icre în amestec cu apă carbogazificată și zeamă de lămâie. Are gustul specific al icrelor de știucă, completat și subliniat de cel al icrelor de pește din Delta Dunării, ca urmare a procesului de sărare și maturare. „Salata cu icre de știucă de Tulcea” este un produs care utilizează în principal materii prime din regiune, creând o legătură puternică cu mediul natural al Deltei Dunării.
„Salata cu icre de știucă de Tulcea” este un exemplu emblematic al tradiției locale de prelucrare a peștelui, care a evoluat de la recoltarea și consumul de icre crude (în secolul al XIX-lea) până la prelucrarea acestora pentru a fi utilizate în bucătăria modernă (în secolul XX). Această nouă denumire se va alătura celor 1.760 de produse alimentare deja protejate.