Salvați Copiii/ Creștere alarmantă a numărului de copii victime ale cyberbullying-ului
Deși bullying-ul tradițional rămâne o problemă majoră în mediul școlar, prezența tot mai mare a copiilor în mediul digital a amplificat și diversificat formele de hărțuire, făcând ca cyberbullying-ul să fie și mai greu de controlat, expunând copiii la un stres continuu, indiferent de locul în care se află.

Publicat de Lica Simona, 11 februarie 2025, 13:00
Organizația Salvați Copiii a realizat un sondaj, în urma căruia a rezultat că:
- 50% dintre copii spun că li s-au adresat cuvinte jignitoare, ofensatoare, insulte, porecle care le-au provocat teamă, iar 45% dintre aceștia afirmă că acest lucru li s-a întâmplat în ultima lună.
- Aproximativ 50% dintre copiii victime ale cyberbullying-ului se așteaptă ca agresiunile să se repete în viitorul apropiat.
- 6 din 10 copii spun că sunt afectați de experiențele negative avute online.
- 26% dintre copii spun că au avut dificultăți de a adormi după un incident online, 6% afirmând că acest lucru se întâmplă frecvent.
- 8 din 10 copii au simțit cel puțin o dată că pierd timpul pe internet în loc să se concentreze pe activități mai productive, pentru 3 din 10 acest lucru întâmplându-se cu o frecvență foarte ridicată.
- Copiii care au fost victima a cel puțin unui tip de cyberbullying au avut,într-o măsură semnificativ mai ridicată comparativ cu ceilalți, dificultăți de concentrare, sunt neliniștiți când trebuie să meargă la școală sau se gândesc să lipsească, se simt lipsiți de speranță, afirmă că au coșmaruri sau că s-au gândit să își facă rău.
Aceste cifre demonstrează faptul că agresiunea online nu mai este un incident izolat, ci o problemă sistemică, care necesită intervenție rapidă atât la nivel educațional, cât și legislativ.
Pentru a combate agresiunea online, Salvați Copiii România invită toate cadrele didactice din învățământul preuniversitar să organizeze sesiuni de informare cu elevii, folosind materialele educaționale gratuite disponibile pe platforma https://oradenet.ro/resurse/lunasigurantei2025/. În școlile, unde astfel de sesiuni au fost implementate, s-a observat o reducere semnificativă a fenomenului de bullying și o creștere a nivelului de încredere al elevilor în a raporta situațiile problematice.



Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.